Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Zero Dark Dirty (2013)
 
 
  Genre: Komedie
Instruktører: Alexander Loy
Medvirkende: Alexander Loy, Mark Metcalf, Corey Feldman, Noel Britton m.fl.
Varighed: 85 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Atlantic
Udgivet: 17. september 2013
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Belvis Bash (Alexander Loy) er en rockmusiker, der klæder sig som Johnny Cash og optræder med Elvis Presleys musik. Men karrieren kører ikke ligefrem på skinner.

Så da major Hickory (Mark Metcalf) fra det amerikanske militær tilbyder Belvis at tage med til Afghanistan for at spille sin musik, slår han til. Godt nok er lønnen ikke noget at prale af, men han regner med at kunne optræde for de amerikanske tropper i landet og dermed booste sin karriere.

I Afghanistan må Belvis imidlertid konstatere, at han i stedet skal være en lille del af et større, amerikansk kulturfremstød i det krigshærgede land. Meningen er, at amerikanerne med musik, teater og humor skal vinde de lokale afghaneres hjerter.

Rejsen til Afghanistan har dog en uventet gevinst. For han møder nemlig barndomsveninden May Summer (Noel Britton), der hjælper major Hickory med at stable forestillingerne på benene. De to genoptager hurtigt venskabet fra skoleårene.

Belvis erfarer til gengæld hurtigt, at de kulturelle anstrengelser ikke er videre succesfulde, eller velkomne, blandt de afghanske indbyggere. Tværtimod ser forestillingerne ud til at have den stik modsatte effekt.

Modviljen mod ensemblet skyldes ikke mindst stand-up komikeren Samuel Stilman (Corey Feldman). Stilman synes nemlig hverken at eje situationsfornemmelse eller respekt for andre, og benytter sine optrædener til at fornærme afghanerne og deres religion på det groveste.

Nogle afghanske ekstremister får hurtigt nok af Stilman og kidnapper ham. Da Stilman på det tidspunkt er sammen med Belvis og May, bliver de også bortført.

I stedet for at henrette amerikanerne, bliver de holdt som gidsler, mens bortførerne forsøger at få løsepenge, der kan finansiere en fortsat kamp mod imperialisterne. Det lykkes dog for den umage trio at undslippe.

Trioen tager flugten på kamel- og æselryg ud i ørkenen - med de afghanske fanatikere i hælene. Men under flugten må Belvis sande, at der har været en dybere mening med Stilmans galskab ...

Der er så absolut intet politisk korrekt over Zero Dark Dirty. Langt fra, hvilket er meget usædvanligt for en amerikansk film. Der er således racisme og religionsfornærmelser i en lind strøm i store dele af filmen.

Men når man lige kommer sig over næsten automatisk at krumme tæer, vil man se, at det slet ikke er så dårligt endda. For Zero Dark Dirty får nemlig vendt alvorlige emner som fremmedhad, fordomme og religiøs fanatisme ved at udstille det på allerværste facon. Også den amerikanske selvhøjtidelighed får sig et gevaldigt skud for boven.

Første halvdel af filmen tegner egentlig ikke for godt, idet Zero Dark Dirty her mest af alt virker som en dårlig undskyldning for at fyre en stribe platte og nedladende jokes af. Tilgengæld liver tingene gevaldigt op i sidste halvdel. Det er som om, holdet bag beslutter at gå "all in".

Ikke kun opdager man pludselig, at der rent faktisk er en historie, men også at det en rimeligt god historie. Man får også set skuespillerne folde sig ud og give sig selv fuldt ud. Og det efterlader et rigtig godt indtryk.

Særligt Corey Feldman i rollen som den mildest talt øretæveindbydende Samuel Stilman, der har en skjult agenda, er meget overbevisende. Men også Mark Metcalf i rollen som majoren gør en rigtig god figur.

Zero Dark Dirty rummer på mange måder det hele. Der er krig og kærlighed. Tro og forræderi. Fanatisme og apati. Og så tør filmen træde et skridt tilbage og skue indad, hvilket absolut trækker op i min karakterbog.

Filmen er på ingen måde, hvad den giver sig ud for. Selv om det er en komedie, er der masser af alvor og dybe tanker viklet ind i humoren.

Det er en svær balancegang, men bortset fra en lang, sej start, lykkes det faktisk rigtig godt. Og så er det mere end befriende, at Zero Dark Dirty går rigtig langt for aldrig at blive politisk korrekt.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017