Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 78
Who Killed the Electric Car? (2006)
 
 
  Genre: Dokumentar
Instruktør: Chris Paine
Medvirkende: Greg ”Gadget” Abbott, Colette Divine, Mel Gibson m.fl.
Varighed: 88 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 20. januar 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Da de allerførste biler så dagens lys, var mange af dem elektriske, batteridrevne. Benzindrevne motorer blev dog hurtigt det primære drivmiddel i biler, og sådan har det været stort set lige siden.

Ikke fordi, der ikke er alternativer. For det er der. Ikke mindst batteridrevne. Særligt i dag, hvor batteriteknologien er så veludviklet, at batteridrevne biler faktisk kan køre fuldt så hurtigt og lige så langt som deres benzindrevne siblinge.

Der har derfor været en del tiltag med elektriske biler. Herhjemme husker de fleste vel nok bedst den danskudviklede Hope Whisper, som ved introduktionen i Forum lagde hårdt ud med at trille direkte ind i barrieren ...

Men også udenlandske virksomheder har gjort det i elektriske biler. Herunder også flere af de velkendte bilproducenter. En dem er General Motors, der i 1996 lancerede sin EV1, Electric Vehicle 1.

Trods manglede annoncering og direkte modvilje mod at lade potentielle brugere komme i nærheden af køretøjet, blev det faktisk en succes. Ikke mindst kendte stod i Californien nærmest i kø for at sikre sig et af de eldrevne køretøjer.

General Motors havde i øvrigt valgt en noget utraditionel forretningsmodel til EV1. Den blev nemlig ikke solgt, men kunne udelukkende leases via udvalgte forhandlere.

Mindre end 10 år senere udløb leasing-aftalerne, og da de tilfredse brugere af bilerne forsøgte at forlænge aftalerne, blev bilerne i stedet afhentet. General Motors havde nemlig valgt at trække køretøjet, der fik sin drivkraft fra alternativ energi, tilbage fra markedet.

Af forskellige årsager valgte bilproducenten tilmed at indsamle de eldrevne køretøjer og derpå destruere dem. Og flere andre producenter af eldrevne biler fulgte hurtigt trop. Biler blev trukket tilbage fra markedet og destrueret.

Begrundelserne var mangfoldige, men blandt de mest fremtrædende var ønsket om at satse på hybridbiler og brændselsceller, frem for rene eldrevne biler. Mange forbrugere mente dog, at også olieselskaberne, der trods alt spinder guld på at sælge benzin til alverdens køretøjer, havde en stor finger med i spillet.

Der var med andre ord lagt op til et sandt væld af konspirationsteorier, som jo alle dage har været populære. Og netop konspirationsteorierne spiller en ikke uvæsentlig rolle i Who Killed the Electric Car?, som sætter fokus på EV1 bilen og dens tilfredse brugere, som pludselig måtte sige farvel til deres miljøvenlige biler.

Filmen er baseret på en lang række tidligere optagelser samt interviews med de mange af de involverede. Herunder også personer fra bilindustrien, politikere samt selvfølgelig forbrugerne. Blandt de interviewede forbrugere er en række kendte skuespillere, som selvfølgelig hjælper til at gøre Who Killed the Electric Car? til lidt mere end så mange andre dokumentarfilm.

Historien bag og om EV1 er velfortalt og ganske spændende set med forbrugerøjne. Og den undgår bestemt ikke at rejse en lang række ubesvarede spørgsmål, der klart trænger sig på i disse grønne tider. En film, der kun kan anbefales – også for alle andre end hardcore miljøaktivister!

Who Killed the Electric Car? gøres bestemt ikke mindre aktuel med de seneste udmeldinger fra Dong og selskabet Better Place. Sammen vil de nemlig opbygge et landsdækkende net af opladestationer til elektriske biler i Danmark. Målet er selvfølgelig langt flere elbiler på de danske veje og dermed mindre belastning af miljøet.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017