Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
When Do We Eat? (2005)
 
 
  Genre: Drama/komedie
Instruktør: Salvador Litvak
Medvirkende: Michael Lerner, Lesley Ann Warren, Ben Feldman m.fl.
Varighed: 89 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC
Udgivet: 9. september 2009
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Den jødiske familie Stuckman skal for første gang i tre år samles til den traditionelle højtid, seder, der finder sted i påsken.

Selskabet består af far Ira (Michael Lerner), der har 30 år på bagen inden for julepyntsbranchen, hans kone Peggy (Lesley Ann Warren) og deres fire børn: Zeke (Ben Feldman), en potrygende teenager, Ethan (Max Greenfield), der efter en konkurs er blevet chasidisk, hvilket er rettroende, Lionel (Adam Lamberg), en autistisk teenager med forkærlighed for tallet syv, og Nikki (Shiri Appleby), der arbejder i sexindustrien som en såkaldt sexterapeut.

Foruden familien Stuckman er også Peggys kusine Vanessa (Mili Avital), den evigt mobiltalende tv-producer, og Iras datter af første ægteskab, den lesbiske Jennifer (Meredith Scott Lynn), der har medbragt sin nye kæreste, Grace (Cynda Williams). Sidst men ikke mindst deltager den ikke troende handyman Rafi (Mark Ivanir) og Iras far, Artur (Jack Klugman), tidligere hattemager og overlevende fra en KZ-lejr.

Den brogede forsamling samles i et telt i haven, og Ira vil fast-speake seder-teksterne hurtigt, så de kan gå til festmåltidet. Forinden har Zeke, der er lidt småmopset over at måtte aflevere en narkotest til sin far, ploppet en ecstasy pille i Iras glas for at give ham et nyt perspektiv.

Dette virker også efter hensigten. Som aftenen skrider frem bliver Ira mere og mere høj, og bliver på det nærmeste forvandlet til en moderne Moses, der forsøger at samle vandene og tilgive hinandens synder. Og der er mange ...

When do we eat starter ud som en komedie, og det er da også meget morsomt, men der sker et lille mirakel undervejs i filmen. Den skifter fra komik til at blive en yderst hjertevarm fortælling om en familie, der trods deres forskelligheder, fejl og mangler, finder sammen.

Det er meget rørende og nærværende. Skuespillet er helt i top. Især Michael Lerner som den mavesure, stokkonservative familiefar, der skifter kurs grundet hallucinationer og finder sig selv igen. Men hver især yder gode præstationer. Dialogerne holder vand. De er tilmed vittige og skarpe, og absolutte ikke platte, selvom der bliver smurt tykt på.

Det er en god ide lige at sætte sig lidt ind i de jødiske traditioner, selvom det bliver forklaret undervejs i filmen. Men det er et plus lige selv at have lidt baggrundsviden om jødedommen.

When do we eat har vundet tre internationale priser. Blandt andet for bedste screenplay og bedste instruktør, og det er da også en film, som undervejs går lige til hjertet.

Jeg kan varmt anbefale When do we eat. Den er vittig, skarp, satirisk og hjertevarm - uden at blive plat og gå i selvsving.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017