Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
What? (1972)
 
 
  Genre: Komedie
Instruktør: Roman Polanski
Medvirkende: Marcello Masytroianni, Sydne Rome, Roman Polanski m.fl.
Varighed: 114 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 25. september 2007
Anmeldt af: Beate Cecilie Stampe Rasmussen
 
 
Den unge amerikanske pige Nancy (Sydne Rome) er taget på blaffer-ferie i Sydeuropa.

På vej langs den italienske Riviera samles hun op af tre italienske ungersvende, der forsøger at voldtage hende i bilen. Hun undslipper ved at flygte ind i det nærmeste hus, med sin dagbog under armen som eneste tilbageværende eje.

Hun kan ikke fortælle om overfaldet til husets beboere, for de kan udelukkende kun italiensk, og hun kan kun engelsk og alle går til ro i uafklaret forventning om at næste dag afklarer tingene.

Men den næste morgen er Nancy allerede ved at blive grebet af husets mystisk. Glemt er nattens oplevelser og med dagbogen som eneste holdepunkt, begynder hun at udforske den isolerede verden, hun er havnet i.

For hvert af husets mange forskellige rum, har hver sin historie og persone. De nye beboere, hun møder, har deres brik, i det puslespil, hun samler i dagbogen. Og hun er en brik i deres spil.

Alfonsen Alex (Marcello Mastroianni), der elsker inderligt med hende i tårnet, forklædt som tiger, kan ikke helt glemme sin fortid. Manden, der sover under bordtennisbordet på terrassen, Myggen (Roman Polanski), har et evigt verbalt og fysisk slagsmål med Alex og kan alligevel ikke løbe fra at se op til Alex. Og Joseph Noblart (Hugh Griffith) holder som den excentriske milliardær i kørestol, gang i hele showet. Og Nancy forsvinder mere og mere ind i huset, mens nye gæster flytter ind og blandes med snakkesaglige nudister.

Roman Polanski har skrevet, instrueret og spiller selv en central rolle i sin personlige fortolkning af Alice i Eventyrland. Han har vundet 47 priser gennem sin karriere, men ikke for denne film. Det er ikke filmens skyld. What, der er den første film, som han lavede efter mordet på sin kone og barn, viser Polanski i fuld kraft.

I 1972 hvor filmen udkom, var den seksuelle frigørelse på sit højeste og det skulle afspejles i film. Her viser Polanski sig både som en foregangsmand og trendsætter.

Manus er originalt og vedkomment for perioden.

What er en klassiker inden for sin genre. Den rummer en verden af mystik og underholdende øjeblikke. Så nyd Polanskis version af Alice i Eventyrland. Smukt og godt.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017