Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Van Veeteren - Borkmanns Punkt (2005)
 
 
  Genre: Krimi
Instruktør: Erik Leijonberg
Medvirkende: Sven Wollter, Eva Rexed, Thomas Hanzon m.fl.
Varighed: 88 minutter
  Originalsprog: Svensk
Distributør: SF-Film
Udgivet: 19. december 2006
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Van Veeteren (Sven Wollter) er pensioneret kriminaldetektiv, men har dog svært ved at slippe sit fag. Han kan simpelthen ikke lade være med lige at smutte forbi sin tidligere arbejdsplads.

En dag, han er på besøg hos sine to tidligere kollegaer Moreno (Eva Rexed) og Münster (Thomas Hanzon), indløber meldingen om fundet af et hovedløst lig. Det kribler i fingrene hos Van Veeteren, men han har andre planer.

Hans søn Eric (Josef Säterhagen) er narkoman og har fået bevilliget udgang fra fængslet, hvis Farmand tager ansvaret, og det gør han gerne. Men sønnen har andre planer. Han vil gerne tilbringe lidt tid hos en tidligere medfange og hjælpe ham med et byggeri. Så sønnen stikker af til den lille by Kaalbringen.

Naturligvis følger Van Veeteren efter, og snart efter dukker endnu et hovedløst lig op, og nu kan Van Veeteren slet ikke lade være med at blande sig i opklaringen. Han får hidkaldt sine tidligere kollegaer, og så går de ellers i gang.

Borkmanns Punkt er den første i en lang række serie om den tidligere svenske politimand Van Veeteren. Serien er bygget på Håkan Nessers bestsellere og udspiller sig i den fiktive nordeuropæiske by Maardam.

Eftersom det er den første i serien, har personerne endnu ikke udviklet karakterer og styrke, men det tegner yderst godt. Svenskerne kan noget med at opbygge gode, gedigne krimier, og dette er bestemt en af slagsen. Det gør det heller ikke ringere, at det er gode topskuespillerne, der medvirker.

Sven Wollter giver sin rolle som Van Veeteren god troværdighed, og mon ikke han udvikler sig endnu mere i de næste? Sven Wollter kendes også fra Bille August gribende film "En sang for Martin", hvor Wollter spillede hovedrollen.

Plottet i Borkmanns Punkt er godt og ikke alt for gennemskueligt, selvom man i bakspejlet godt kan se, at svaret og løsningen er meget umiddelbar, det er bare mesterligt godt pakket ind.

Borkmanns Punkt indeholder ikke meget action, men har fokus på selve opklaringen og det til tider trælse rutinearbejde, politiet også har. Derudover kan jeg personligt godt lide, at der kommer private skærmydsler ind i historien. Det giver et godt perspektiv til de forskellige roller og handlingsmønstre.

SF-Film har planlagt at udgive flere Van Veeteren film, og det glæder jeg mig til. De næste er "Münsters Sag" og "Carambole". I januar 2007 kommer "Moreno og Stilheden", "Sagen G" og "Svalen, katten, rosen og døden".

Er man fan af Martin Beck filmene, så kan man godt begynde at samle på Van Veeteren, selvom de på ingen måde kan sammenlignes. Borkmanns Punkt er god underholdningskrimi på et menneskeligt plan, og så kan man jo ikke forlange mere.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017