Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Voksne mennesker (2005)
 
 
  Genre: Komedie/drama
Instruktør: Dagur Kari
Medvirkende: Jakob Cedergren, Nicolas Bro, Tillyt Scott Pedersen m.fl.
Varighed: 100 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 10. januar 2006
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Daniel (Jakob Cedergren) er en voksen mand, der trods sin alder, stadig befinder sig på barnestadiet. Han ernærer sig ved at lave graffiti-kærlighedserklæringer på bestilling og ellers tulle rundt i sin Fiat 500. Han har et intenst forhold til bødekontoret, skattevæsnet, de sociale myndigheder og er på evig flugt fra ansvar og voksenlivet.

Daniels bedste ven Morfar (Nicolas Bro) arbejder på søvnlaboratoriet Zz og har en yderst ambitiøs drøm om at blive fodbolddommer. En drøm, han forfølger ihærdigt og med stor entusiasme. Han er forelsket i bagerpigen Franck (Tilly Scott Petersen), men det bliver Daniel, der vinder hendes hjerte. Og så må Daniel lige pludselig prøve at blive lidt mere voksen og vise lidt mere ansvar i den virkelige verden.

Det er en dybt, dybt sort sort film. Oveni købet optaget i sort/hvid. Og så er det sagt. Første gang jeg så Voksne mennesker fattede jeg ikke en dyt. Anden gang heller ikke, men tredje gang gik pointen op for mig. Det er ikke en film, man sætter i, hvis man ikke er seriøs eller forventer en "ud af hjernen" kodylmorsom film. Godt nok er det en komedie, men der er mange fantastiske små facetter i, der gør, at Voksne mennesker, er en helt anderledes komedie, end de gængse på markedet.

Nicolas Bro er helt forrygende i Voksne mennesker. Han får helt og aldeles lov til at udspille sit enorme skuespiltalent. Scenen, hvor han er til fodbolddommereksamen, er uden sidestykke. Ydermere er lige netop denne scene en total improvisation. Der var intet manuskript til scenen. Forrygende og vanvittig morsomt.

Trods de meget humoristiske indslag og sorte dialoger, rummer Voksne mennesker også en dyb alvor og seriøsitet, der i den grad hiver hele filmen op.

Hvis man sidder undrende tilbage i sofaen efter filmen og tænker: "Jamen, disse persontyper findes slet ikke i virkeligheden", må jeg røbe, at JO, det gør de. Jeg kender personligt persontypen Daniel. Jeg kender også Morfar. Jeg kender dem alle, og der har instruktøren Dagur Kari virkelig vist sin menneskekundskab og talent for de bittesmå detaljer og finesser, der findes i enhver mennesketype. Eminent.

Desværre er der lidt uklare punkter i historien - eller også har jeg bare ikke fanget dem i tredje genkig, men måske vil de sidste brikker falde på plads på et tidspunkt. Men fem klaptræer til en film, jeg i første omgang syntes var noget værre makværk, må siges at være fint nok.

Jeg glæder mig meget til at se mere fra Dagur Karis hånd. Han er et frisk og inspirerende nyt pust i dansk film. Og så krydser jeg fingre for at se Nicolas Bro og Jakob Cedergren i et nyt samarbejde. De to sammen er lig med succes.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017