Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Viva Maria! (1965)
 
 
  Genre: Komedie
Instruktør: Louis Malle
Medvirkende: Brigitte Bardot, Jeanne Moreau, George Hamilton m.fl.
Varighed: 112 minutter
  Originalsprog: Fransk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 12. januar 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Filmen tager sit udgangspunkt i Irland i 1891, hvor vi for første gang stifter bekendtskab med den første Maria, Maria I (Brigitte Bardot), hvor hun er med, da hendes far, en irsk modstandsmand, sprænger en bombe blandt landets forhadte englændere.

Dernæst følger man hvordan Maria I i London i 1894 og Gibraltar i 1901 bliver mere og mere involveret i faderens kamp mod englænderne. I 1907 i et centralamerikansk land går det dog galt. Faderen bliver overrasket af regeringstropper, mens han er ved at lægge sidste hånd på en bombe, og bliver skudt.

Det lykkes dog for Maria I at få bragt bomben til sprængning, så faderens død ikke er forgæves. Men Maria I må dog tage benene på nakken og flygte fra stedet. Det bringer hende i kontakt med en omrejsende fransk trup af kunstnere, og den smukke sangerinde Maria II (Jeanne Moreau).

Maria I slutter sig til truppen og begynder at optræde sammen med Maria II. De to piger bliver hurtigt en stor succes i det fattige land. Også hos revolutionslederen Flores (George Hamilton), der tilmed forelsker sig i Maria II.

Sammen med Flores ender truppen som fanger hos en lokal leder. Truppen slipper dog fri og snart efter er de to gange Maria frontfigurer for revolutionen, og langsomt, men sikkert, bliver de ophævet til nærmest gudelignende status. Det passer selvfølgelig ikke landets stærke kirkelige ledere, der går ind i krigen mod revolutionisterne.

Så Maria og Maria må ikke kun kæmpe mod landets siddende ledere, men også den magtfulde kirke. Kan de sammen med deres trup af artister vælte magthaverne? Det må du selv se filmen, for at finde ud af!

Viva Maria! er på mange måder en spøjs film, der vil lidt af det hele. Der er krudt og krig. Der er sang og striptease. Der tales såvel engelsk som fransk i filmen, selv om fransk klart er det dominerende sprog (trods informationer om det modsatte på coveret til filmen). Faktisk er der så mange elementer i filmen, at det ender med at virke en kende rodet og usammenhængende.

Det får spilletiden til at virke alt for lang i Viva Maria!, der uden tvivl har virket vovet ved sin udgivelse. I USA var den i hvert vovet nok til at den puritanske stormagt endte med at indføre grænser for, hvor gammel man skal være for at se visse ting i en biograf. Det er regler, der i dag også kendes i resten af verden.

Så på den måde var filmen en lille revolution i sig selv, men den lever ikke op til sagens krav om spænding og action. Og selv om det da er hyggeligt med lidt sang og optræden, så er det ikke lige det et moderne publikum forventer af en god film. Men det er skam stadig en ok film.

De to franske skønheder, Brigitte Bardot og Jeanne Moreau, trækker bestemt ikke ned på den samlede vurdering af filmen. Tværtimod. Desuden er det underholdende at se Brigitte Bardot begå sig i endnu en film, der er henlagt til det amerikanske og hvor hun spiller den stærke, men smukke oprører, som hun på mange måder også gør i den noget yngre Vestens Vildkatte fra 1971.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017