Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Vinden der ryster kornet (2006)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Ken Loach
Medvirkende: Cillian Murphy, Liam Cunningham, Padraic Delaney m.fl.
Varighed: 127 minutter
  Originalsprog: Irsk/engelsk
Distributør: Criterion Film
Udgivet: 7. januar 2008
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Irland 1920. Livet går sin vante gang i en lille irsk by. Mændene muntrer sig med et spil hurling eller en øl på den lokale, mens kvinderne passer kødgryderne og husholdningen i de nedslidte stenhuse.

Det lyder som den rene idyl, hvis ikke det lige var for briterne. Den britiske regering har indsat over 10.000 paramilitære styrker i Nordirland, også bedre kendt som black and tans.

De gør alt for at genere irerne og håndhæve de britiske love, der blandt andet forbyder irerne at samles. Blot et enkelt spil hurling er strengt forbudt.

Den unge nyuddannede læge Damien (Cillian Murphy) er på vej til London for at arbejde på et af de bedste hospitaler. Men han bliver øjenvidne til black and tans brutalitet, da de angriber hans venner. En af vennerne nægter at sige sit navn på engelsk. Han bliver hårdnakket ved med at sige sit irske navn, og han bliver torteret og dræbt.

Damien er stadig fast besluttet på at tage til London, og på stationen overværer han endnu en episode, hvor en deling britiske soldater bliver nægtet adgang til toget, for lokomotivførernes fagforening har forbudt transport af de britiske styrker. Lokomotivføreren bliver slået ned, blot fordi han forsøger at overholde sine regler og forbud.

Damien tager nu en beslutning. Han tilslutter sig IRA, hvor hans bror Teddy (Padraic Delaney) er den lokale gruppeleder, og Damien sværger evigt troskab til den irske regering Dail Eireann.

Vinden der ryster kornet er ikke blot et højaktuelt og politisk drama. Den går også i dybden med følelser og de menneskelige konsekvenser, der altid følger i kølvandet i en krig.

Det er medrivende, gribende, brutalt og til tider uforståeligt. Men det er blot mig, der i min naivitet ikke kan forstå at folk ikke kan leve side om side i fred, ro og respekt.

Skuespillet er helt i top, og især hovedrolleindehaveren Cillian Murphy må fremhæves. Han yder en toppræstation ud over det sædvanlige.

Instruktøren Ken Loach formår med sikker hånd at skildre ideologierne set fra alle sider, og det er fremragende. Han fik da også fuldt fortjent De Gyldne Palmer i Cannes i 2006 netop for Vinden der ryster kornet. Filmen har vundet fem prestigefyldte priser og nomineret til yderligere 18.

Titlen The Wind That Shakes the Barley kan måske undre. Den stammer fra en irsk folkesang, der skildrer et af de første irske oprør om irsk selvstændighed i 1798. Og det er en ualmindelig smuk sang.

Selvom filmen skildrer begivenheder sket for over 90 år siden, er den så nærværende og nutidig, at den skærer sig dybt ind i hjertekulen. Det er en film, der skal ses.

Og med en af de irske oprøreres, eller frihedskæmpere om man vil, ord vil jeg slutte: "Det er nemt nok at vide, hvad man er imod. Det sværeste er at vide, hvad man er for".
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017