Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Vigilante (1983)
 
 
  Genre: Action
Instruktør: Willliam Lustig
Medvirkende: Robert Forster, Fred Williamson, Willie Colon m.fl.
Varighed: 89 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Anotherworld Entertainment
Udgivet: 25. september 2007
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Eddie Marino (Robert Forster) arbejder hårdt på fabrikken for at forsørge sin kone Vickie (Rutanya Alda) og sin lille søn Scott (Dante Joseph).

En dag, hvor Vickie og Scott er på værksted med bilen, overværer de et overfald på tankpasseren. Overfaldet bliver udøvet af kvarterets bande, og hun bliver så indigneret over, at ingen kommer tankpasseren til undsætning, at det gør hun selv.

Hun knalder en af bandemedlemmerne en syngende lussing, og heldigvis for hende, kommer en politipatrulje forbi, og banden forsvinder.

Vel hjemme igen, ser Vickie til sin skræk, at banden holder udenfor huset, og hun forsøger at ringe til politiet, men de vil ikke køre ud på så spinkelt et grundlag som verbale trusler.

Banden bryder ind i huset, og hun bliver maltrakteret på det grusommeste og lille Scott bliver dræbt.

Eddie er naturligvis tynget af sorg, men sætter sin lid til retssystemet. Men systemet svigter ham, da lederen af banden Frederico "Rico" Melendez (Willie Colon) får en to-års betinget straf. Ydermere sættes Eddie tredive dage i fængsel for foragt for retten, da han i frustration og vrede forsøger at angribe dommeren.

I mellemtiden huserer en gruppe selvtægtsmænd i kvarteret, anført af Eddies ven og kollega Nick (Fred Williamson). Eddie er ikke selv vild med ideen om selvtægt, men efter systemets svigt og de tredive dage i spjældet, har han ændret mening, og vil nu have hævn over banden.

Der er noget rørende ved Vigilante, for hovedrollenindehaveren Eddie (Robert Forster) tror på systemet. Han tror derimod ikke på, at volden kan ramme ham og hans nærmeste. Han er heller ikke overbevist om, at der findes korruption blandt dommere. Og han tror slet ikke på selvtægt. Med andre ord: Han har en høj moral og er yderst retskaffen.

Det skift, der sker fra han bliver offer til bøddel, er eminent godt og meget troværdigt.

Vigilante er en af mange selvtægtsfilm, der så dagens lys i 70'erne og 80'erne, og den adskiller sig ved, at den sætter spørgsmålstegn ved selve begrebet selvtægt.

Det er ikke blot en mand, der bliver sur og dernæst tager loven i egen hånd. Men en mand, der trynes af autoriterne og først, når han ligger helt ned, vender hans tankegang, samvittighed og moral.

Det er ikke verdens bedste skuespillere, men de hiver plottet fint hjem med god kynisme og alligevel med følelser og hjerterne placeret de rigtige steder.

Der er lidt huller hist og her i plottet, men fred være med det. Vigilante er en udmærket film, endda en af de bedre i denne selvtægtsgenre. Der er handling og fornuft bag og ikke blot endeløse skuddueller.

Jeg kan varmt anbefale Vigilante. En god film med et evig aktuelt tema.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017