Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Victoria & Albert (2001)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: John Erman
Medvirkende: Victoria Hamilton, Jonathan Firth, Nigel Hawthorne, Peter Ustinov m.fl.
Varighed: 91+91 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Sunrise
Udgivet: 17. marts 2012
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Året er 1837 og stedet er England. Victoria (Victoria Hamilton) nærmer sig sin 18. fødselsdag og hun møder for første gang sin kommende ægtemand, sin fætter Albert (Jonathan Firth) fra et mindre, tysk fyrstedømme.

Det er dog langt fra kærlighed ved første øjekast. Desuden har Victoria mange andre ting i tankerne end ægteskab.

Victoria vil nemlig blive dronning af England, når den nuværende konge, William IV (Peter Ustinov), passerer sidste anvendelsesdato. En dominerende mor og hendes magtsyge rådgivere gør dog alt for at holde Victoria i stramme tøjler.

Kort efter Victoria fylder 18, udånder den gamle konge. Victoria bliver kronet som dronning, og får nu travlt med at lære at være regent og sine ministre, med premierministeren Lord Melbourne (Nigel Hawthorne) i spidsen, at kende.

Victoria bliver dog få år efter gift med Albert, og nu er hun faktisk forelsket i den unge mand. Følelserne er dog ikke helt gengældt, og Albert frygter med rette at skulle stå i sin kones skygge.

Det er da netop også hvad der sker de første år af ægteskabet. Albert vil meget gerne deltage i og hjælpe med det kongelige arbejde. Men som tysker tvinges han til at holde lav profil og må bide sine frustrationer i sig.

Med tiden får han dog stadig større indflydelse på det kongelige arbejde. Og han kommer tilmed til at stå for den kongelige husholdning og sikkerhed efter at have påpeget adskillige mangler og muligheder for forbedringer.

Sammen når Victoria og Albert, der med tiden lærer at elske hinanden dybt, at få ni børn, og ender med at blive stamforældre for en stor del af europæiske kongehuse. Idyllen brister dog i december 1861, hvor Albert udånder efter kort tids sygdom.

Victoria & Albert er oprindelig lavet som en tv-serie, der blandt andet er blevet vist af BBC. Serien var i to afsnit af ca. 90 minutter. I dvd-udgaven er det blevet til to dvd'er med hver sit afsnit på. Ganske praktisk, hvis man synes tre timer er en uoverkommelig mundfuld i én ombæring.

Tilsammen dækker de to dvd'er perioden fra 1837, hvor Victoria både bliver dronning og gift, frem til perioden omkring prins Alberts død i 1861. Så det er altså mindre end halvdelen af dronning Victorias regeringstid, der bliver berørt.

Jeg er ikke historisk kyndig nok til at bedømme, om dramaet holder sig slavisk til facts. Men mon ikke der er blevet gradbøjet nogle steder for at holde et naturligt flow og god handling, fremfor at holde sig stringent til det faktuelle.

Uanset hvad er filmen spændende, hvis man er blot den mindste smule interesseret i historie, og dramaet er rigtig godt skruet sammen. Skuespillet er godt, men der er så også nærmest en perlerække af fremragende skuespillere til at levere det.

Victoria & Albert er ydermere et udstyrsstykke rent kostumemæssigt. Her mangler hverken flotte rober eller imponerende uniformer fra Victoria-tidens England.

Alt i alt er Victoria & Albert et udmærket bekendtskab. Men man skal nok have de historieinteresserede briller på for at nyde alle tre timer lige meget.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017