Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Venskab (1996)
 
 
  Genre: Komedie
Instruktør: Herb Gardner
Medvirkende: Walter Matthau, Ossie Davis, Amy Irving, Craig T. Nelson m.fl.
Varighed: 130 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 4. januar 2011
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Nat Moyer (Walter Matthau) er for længst blevet pensioneret, men der er fortsat masser af go i ham og hans snakketøj. Nat kan et væld af fantastiske historier og han elsker at fortælle dem. Uanset, de sjældnet læner sig særlig tæt op ad sandheden.

Nat Moyer mener fagbevægelsen i USA har spillet fallit, og er derfor ikke bleg for at opfrodre til en tur på barrikaderne - ganske som i "gamle dage". Desuden er han lidt af en ballademager, der ikke er bange for at tage affære eller et verbalt slagsmål.

Som for eksempel da han besøger en række supermarkeder, hvor han udgiver sig som repræsentant for Forbrugerrådet. Her tager han kundernes parti og giver gladeligt de handlende nye, billigere prismærker på deres varer.

Som i så mange andre tilfælde tidligere, må datteren (Amy Irving) hjælpe Nat ud af suppedasen. Noget hun efterhånden er godt og grundigt træt af, og derfor helst ser sin gamle far på et plejehjem. Men det vil Nat selvfølgelig ikke høre tale om.

De fleste dage får Nat dog tiden til at gå i New Yorks Central Park. Her møder Nat blandt andre Midge Carter (Ossie Davis). Også Midge har for længst passeret pensionsalderen og er tilmed halvblind, men alligevel den ældre, farvede mand som vicevært i et større ejendomskompleks.

Da ejendommen vil modernisere bygningen, er der ikke længere behov for Midge, der bliver tilbudt en attraktiv fratrædelsesordning. Men Nat tager i stedet kampen op med bygningens ejere på Midges vegne. Resultatet bliver dog langt fra som forventet.

I Central Park beviser Nat desuden, at han ikke vil lade sig tyranisere eller true, da han modsætter sig en bølle, som forlanger beskyttelsespenge. Nat vinder den ellers ulige kamp, men bestemt ikke uden fysiske mén.

Da Nat og Midge en dag overværer en ung dame blive truet af pusheren Cowboy (Craig T. Nelson), beslutter Nat atter at tage affære. Nat udtænker et større fupnummer, som Midge bliver trukket med ind i, for at skræmme pusheren. Det går dog ikke helt som planlagt ...

Venskab (I'm Not Rappaport) er baseret på et populært teaterstykke af samme navn og samme instruktør, Herb Gardner. Rødderne fra de skrå bredder fornægter sig i denne udgave, da det meste af handlingen er henlagt til Central Park og området omkring.

Der er en del gode og underholdende grin, men filmen er med sine over to timer lige lang nok til den noget tamme handling. Til gengæld rummer Venskab ganske mange fine betragninger omkring det at blive ældre og hvordan det moderne samfund behandler sine ældre.

Alt i alt er Venskab en udmærket film, der dog i høj grad bæres oppe af hovedpersonerne, Walter Matthau og Ossie Davis. De øvrige skuespillere leverer ligeledes fine præstationer.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017