Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Ved verdens ende (2009)
 
 
  Genre: Actionkomedie
Instruktør: Thomas Villum Jensen
Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Nikolaj Coster-Waldau, Birgitte Hjort Sørensen m.fl.
Varighed: 95 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 20. april 2010
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
I den indonesiske regnskov er et engelsk filmhold i gang med optage et naturprogram. Under jagten på en sjælden frø, opdager de en temmelig speciel, hvid blomst.

Da de nærmer sig den hvide blomst, går det imidlertid helt galt. De bliver nemlig overfaldet af en mystisk, hvid mand, der dræber dem alle. Manden viser sig at være dansker og kalder sig for Severin Geertsen (Nikolaj Coster-Waldau).

Det sætter den danske kriminalforsorg i omdrejninger, som beslutter at sætte kriminalpsykiateren Adrian (Nikolaj Lie Kaas) og hans assistent, Beate (Birgitte Hjort Sørensen), på et fly med kurs mod Indonesien. Her skal de mentalundersøge den nu dødsdømte dansker.

Allerede kort efter ankomsten stifter Adrian bekendtskab med det indonesiske politi og deres mere end håndfaste metoder, da hans efter en misforståelse på sit hotel bliver arresteret. Det danske konsulat må nu redde ham ud af politiets varetægt.

Adrian og Beate får allernådigst lov at besøge Severin Geertsen i fængslet for at starte mentalundersøgelsen. Under deres korte snak påstår Severin Geertsen, at han er 129 år gammel, og at det er den yderst sjældne, hvide blomst, der har holdt ham ung gennem de mange år.

For Adrian lyder det alt sammen som udtalelser fra en mentalt forstyrret, men andre synes at tro på historien om den hvide blomsts effekt. Adrian bliver således taget til fange af en international bande, som tror han kan føre dem til den hvide blomst.

Adrian undslipper med nød og næppe, men kun efter at have dræbt et af bandemedlemmerne. Adrian er nu på flugt fra både banden og det indonesiske politi. Han bliver dog hurtigt fanget af politiet og ender i samme fængsel som Severin Geertsen.

Under et forhør, hvor de to danskere bliver udsat for tortur, lykkes det Adrian og Severin at undslippe. De må dog skyde sig vej ud til friheden og har nu også den indonesiske hær efter sig.

Det danske konsulat, som de undslipper til, kan ikke tilbyde meget hjælp. De tager derfor flugten sammen med Beate mod den indonesiske regnskov, hvor de siden vil forsøge at slippe ud af landet.

De bliver stoppet af den indonesiske hær og alt håb synes at være ude for de tre danskere. Men i sidste øjeblik dukker den internationale bande pludselig op og redder dem.

Banden har dog ikke opgivet tanken om at få fingre i den hvide blomst, så de tre er blot kommet fra asken og i ilden. Under en temmelig dramatisk helikoptertur bliver Severin dræbt sammen med banden, mens Adrian og Beate med nød og næppe overlever.

De to er nu på egen hånd i den indonesiske regnskov, men det lykkes dem til sidst at finde den hvide blomst og undslippe til Singapore. Adrian når dermed at komme hjem til sin døende mor, og han kan forsøge at give hende ungdommens styrke med et af bladene fra den hvide blomst ...

Ved verdens ende er med få undtagelser en parade af dansk films svar på Tordenskjolds soldater. De er der næsten alle sammen, i roller, de har spillet så mange gange før. Så på den front er der intet overraskende eller opsigtsvækkende ved denne film.

At historien så tilmed er tyndbenet og stereotyp, med tydelig inspiration fra Indiana Jones-genren, gør ikke Ved verdens ende bedre. Slutningen på filmen, der selvfølgelig ikke skal afsløres, er nærmest antiklimatisk, hvor de sidste tråde udredes på en temmelig uengageret facon.

Ved verdens ende er blevet påstemplet prædikatet actionkomedie. Bevares, der er da en del action, omend det bestemt er set bedre, men grin er der sgu ikke mange af.

Danske film har efterhånden fået et ganske godt ry, også i den store verden uden for vores egen lille andedam. Lad os blot konstatere, at Ved verdens ende må være undtagelsen, der bekræfter reglen ...
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017