Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Uskyldige stemmer (2004)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Luis Mandoki
Medvirkende: Carlos Padilla, Leonor Varela, Xuna Primus m.fl.
Varighed: 120 minutter
  Originalsprog: Spansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 13. marts 2007
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Borgerkrigen i El Salvador varede i 12 år og kostede 75.000 mennesker livet, 8.000 forsvandt sporløst og over en million salvadoranere blev drevet på flugt, heriblandt 14-årige Oscar Orlando Torres.

Han kom til USA, hvor han begyndte at skrive sin historie som et terapeutisk projekt. Mange år senere blev Oscar Torres reklameskuespiller og under en optagelse, brugte han to minutter på at fortælle om sit ungdomsprojekt til instruktøren Luis Mandoki, som straks slog til. Det blev til den gribende film Uskyldige Stemmer.

Året er 1980, og 11-årige Chava (Carlos Padilla) bor sammen med sin mor og søskende i den lille by Cuscatanzingo. Deres dagligdag er præget af gentagne skyderier mellem guerillaerne og hæren.

Faderen er taget væk, og efterladt familien til sig selv. Lille Chava er således blevet "manden i huset". Moderen Kella (Leonor Varela) må sige sit arbejde op for at være hjemme hos børnene, for urolighederne tager til i styrke. Hun bliver hjemmesyerske og kan således være der, når kuglerne brager om ørerne på den lille familie.

Udover bekymringerne og rædslen over borgerkrigen, er der endnu en om muligt større ængstelse. Chava fylder snart 12 år, og dette er ensbetydende med, at han bliver taget af hæren og uddannet børnesoldat. Ikke just de bedste fremtidsperspektiver.

Livet går sin "stille" gang i byen. Chava leger med sine venner, går i skole, får et fritidsjob, for som manden i huset vil han også bidrage til husholdningen, passer sine søskende, og han møder også den første kærlighed i form af den bedårende Cristina Maria (Xuna Primus).

Men Chavas 12 års fødselsdag nærmer sig ...

Dios Mio
Uskyldige Stemmer er en bragende god film, som er utrolig stærk, vedkommende og ikke mindst vigtig. Den rammer direkte i hjertekulen og får tårerne frem.

Skuespillerne er fremragende, og især Carlos Padilla og Xuna Primus er rørende i deres første spirende romance. Det sætter en skærende kontrast til det krigshelvede, de lever i. Kærligheden mellem moderen, mesterligt spillet af Leonor Varela, og hendes børn gengiver på fornemste vis, frustrationerne, vreden og sorgen i forsøget på at få en normal dagligdag til at fungere uden at børnene bliver skudt eller taget af hæren, det være sig regeringens hær eller oprørshæren FMLN.

Uskyldige Stemmer beskriver så tårevædende smukt, når børn lige pludselig skal være små voksne, og dog prøve at forblive i barndommens land. Det er en svær balancegang og borgerkrigen set med Chavas øjne bliver uforståelig og grusom.

Normalt bider sådanne film ikke på mig. Man er så vant til at se grufuldheder i medierne, ja, man bliver jo nærmest bombarderet med krig, selvmordsbomber og vold, at det totalt preller af en. Men Uskyldige Stemmer sætter sig fast under huden, for den viser også det smukke, kærligheden og en lille bitte smule håb, der trods alt er at finde i et borgerkrigshærget land.

Uskyldige Stemmer har foreløbig modtaget 12 priser, blandt andet Krystalbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin i 2005 og Publikumsprisen på Seattle International Filmfestival.

Jeg kan varmt anbefale denne store film om små menneskers trængsler. Her er ingen de gode - ingen de onde. Alle handler efter deres overbevisninger, og det er handling og konsekvens med afregning ved kasse et. Det er smukt, modbydeligt, uforståeligt, fantastisk og ikke mindst tankevækkende.

Der er over 300.000 børnesoldater fordelt på cirka 40 hære verden over, og dette er Oscar Orlando Torres historie. Se den.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017