Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 20
Upside Down: The Creation Records Story (2010)
 
 
  Genre: Dokumentar
Instruktør: Danny O'Connor
Medvirkende: Alan McGee, Noel Gallagher, Bobby Gillespie m.fl.
Varighed: 101 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 22. november 2011
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
I 1983 så pladeselskabet Creation Records dagens lys. Selskabet, der hurtigt udviklede sig til at de mest specielle i engelsk musikhistore, blev skabt af Alan McGee sammen med vennerne Dick Green og Joe Foster.

Pladeselskabet startede i ydmyge omgivelser og økonomien var meget stram. Alligevel blev Creeation Records hurtigt et af de førende pladeselskaber inden for indie-musik i midtfirserne.

Blandt nogle af de første til at blive udgivet hos Creation Records var The Jesus and Mary Chain. Alan McGee var samtidig bandets manager og fortsatte også som manager efter The Jesus and Mary Chain nogle år senere besluttede at skifte til det langt større pladeselskab Warner Brothers.

Utallige andre bands fulgte i kølvandet. Og med variende succes. Men udgivelserne fortsatte i en lind strøm, ligesom nye bands konstant kom til. Ligeledes formåede Alan McGee og hans pladeselskab at følge med tidens trends, og bevægede sig som nogle af de første med på dance og acid house bølgerne.

Der er dog ingen tvivl om, at den største appelsin i turbanen endte med at være Oasis. Bandet kunne nemlig ikke kun flytte albums i enorme styktal, men blev nærmest indbegrebet af britpop i 1990'erne.

Alkohol, stoffer og fester var en stor del af dagligdagen. Ikke kun for grundlæggeren af Creation Records, Alan McGee, men også på pladeselskabet. Her udviklede mange fredage sig til større fester med druk og stoffer, der strakte sig over weekenderne.

For Alan McGee endte stofferne, som for mange andre, med et misbrug. Faktisk så slemt, at han i 1993 fik et sammenbrud som følge af overforbruget. I dokumentaren fortæller Alan McGee blandt andet, at det eneste han husker fra det år, er at have skrevet kontrakt med Oasis.

Økonomien i Creation Records havde lige fra starten været meget op og ned. Mest ned. Så med et massivt underskud på bundlinjen måtte Alan McGee 1992 sælge halvdelen af sit livsværk til Sony Music. Det skulle på mange måder vise sig at være starten på enden.

For Sony Music havde en ganske anderledes indgangsvinkel til at være pladeselskab end Alan McGee og hans venner. I stedet for fester var alt nu styret med hård og kontant hånd. Så kort inden årtusindskiftet satte Alan McGee et punktum og lod Sony Music overtage resten af butikken.

Upside Down: The Creation Records Story består primært af en lang række talende hoveder, krydret med originale optagelser fra koncerter og musikvideoer. Men det er så absolut interviews med nøglepersoner i Creation Records historie, der udgør den overvejende del af dokumentaren.

Udover Alan McGee ser og hører man også blandt andre Noel Gallagher fra Oasis og Bobby Gillespie fra The Jesus and Mary Chain og Primal Scream.

Historien, de fortæller, er interessant. Ikke kun giver den indblik i et af de pladeselskaber, der har været med til at gøre en forskel, men den giver også et billede af den engelske musikscene i 1980'erne og 90'erne.

Samtidig virker Alan McGee hudløst ærlig, når han fortæller om sine oplevelser og omgang med blandt andet stoffer. Det virker absolut ikke, som om han forsøger at pakke noget ind.

Store dele af Upside Down: The Creation Records Story er holdt i sort/hvid, hvilket er med til at tydeliggøre det dokumentariske. Desværre kan fortællingen til tider virke en anelse forvirrende, i takt med at talende hoveder afløser hinanden.

Han har man, efter at have at have fulgt historien om Creation Records, fået lyst til at høre mere, så er der mulighed for at dykke ned i ekstramaterialet. Her er der over en times yderligere interviews med nogle af hovedpersonerne.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017