Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Under vulkanen (1984)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: John Huston
Medvirkende: Albert Finney, Jacqueline Bisset, Anthony Andrews m.fl.
Varighed: 108 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 20. januar 2009
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
1. november 1938. De Dødes Dag fejres i den lille støvede by Cuernavaca i Mexico. Her bor den tidligere britiske konsul Geoffrey Firmin (Albert Finney). Han er langsomt, men med usvigelig sikkerhed, ved at drikke sig ihjel.

Firmins halvbror Hugh (Anthony Andrews) forsøger at holde ham nogenlunde ædru, men Firmin er så langt ude i sit selvvalgte helvede, at han må drikke for at blive ædru. Han er kun usammenhængende, når han ikke drikker.

Firmins kone, Yvonne (Jacqueline Bisset), har forladt ham året før, og han kan ikke leve uden hende. Men pludselig dukker hun op om morgen på De Dødes Dag og vil genoptage ægteskabet. Geoffreys maniske og selvdestruktive opførsel sætter hendes kærlighed og intentioner på en hård prøve.

Hele handlingen udspilles kun på denne ene dag, der får så fatale og tragiske følger for de tre nøglepersoner: Firmin, Yvonne og Hugh.

Instruktøren John Huston fik realiseret sin drøm om at filmatisere Malcolm Lowrys roman fra 1947. Det tog ham 37 år og 63 afviste manuskripter, før manuskript nummer 64 blev godkendt. Men hvilken film, der kom ud af hans ihærdighed og tålmodighed.

Forfatteren Malcolm Lowry var selv alkoholiker, og John Huston formår at videregive alkoholismens djævelske svøbe på en fin og overbevisende måde.

Den maniske opførsel. Desperationen, når der ikke er flere fyldte flasker og må gribes til hårvand. Håbløsheden og selvdestruktionen. Alt er mageløst gengivet i Under vulkanen.

Under vulkanen (Under the Vulcano) er et smerteligt tragisk drama om forfald, bundløs kærlighed og ikke mindst alkoholisme. Både om alkoholikeren og i særdeleshed også de pårørende.

Dialogerne er knivskarpe og selv når Firmin giver sine tågede fuldemandstaler, udviser han et forbløffende klarsyn og hudløs ærlighed.

Albert Finney spiller ypperligt rollen som den dybt alkoholiserede Firmin. Det er så overbevisende skuespil, at man fristes til at tro, at han har været fuld under optagelserne. For det er godt nok noget af en præstation. Han blev da også nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle.

Albert Finney, Jacqueline Bisset og ikke mindst Anthony Andrews yder deres bedste, og giver hinanden fremragende med- og modspil hele vejen igennem.

Ydermere bæres Under vulkanen oppe af det pragtfulde persongalleri, der rumsterer rundt om de tre hovedpersoner.

Under vulkanen er et lille mesterværk, som absolut er værd at se. Det er kvalitetsdrama og jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017