Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 78
Undergangens arkitektur (1989)
 
 
  Genre: Dokumentar
Instruktør: Peter Cohen
Medvirkende: Adolf Hitler m.fl.
Varighed: 116 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 25. september 2014
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Adolf Hitler kræver næppe den store introduktion. Men det er nok de færreste, der kender ham for hans store interesse for arkitektur og kunst.

Interesserne afspejlede sig også i det nazistiske idegrundlag, Hitler introducerede. Det var således et dedikeret mål, at dyrke det æstetiske ideal.

For efter Hitlers mening, havde samfundet tidligere været smukt, rent og ordentligt. Men var så, gennem generationer, degenereret og tæt på et sammenbrud. Med en målrettet renselsesproces, ville Hitler vende denne udvikling.

Det nu fortabte samfund skulle således rejse sig igen. Et af midlerne var storslået arkitektur. Det stod Hitlers hjerte nær, og han fungerede selv som medarkitekt på en lang række byggerier. Mange baseret på ideer, han havde skitseret mange år tidligere.

Et andet var, at eliminere den dekadance, der havde inficeret kunsten og kulturlivet. Det gav sig blandt andet udslag i indsamling og destruktion af den "forkerte" kunst, men senere også indkøb og tyveri af en lang række af verdens kunstskatte for "sikker opbevaring".

Desværre stoppede Hitler og nazisterne ikke her. De gik skridtet videre, der skulle sikre hele menneskeracens genrejsning. Som stærke og rene - ariske - individer.

Så renselsesprocessen kom også til at omfatte fysisk handicappede og psykisk syge, så de ikke yderligere kunne forurene glansbilledet. Også jøderne skulle udrenses. For Hitler så dem som rotter, der nassede på det tyske samfund.

Undergangens arkitektur (Undergångens arkitektur) er ganske interessant set med de arkitektoniske og historiske briller. I hvert fald for en stor del af filmens vedkommende, hvor nye sider af mennesket Hitler belyses.

Dokumentaren illustrerer også, gennem originale optagelser, hvordan Hitler ønskede at sætte et markant, arkitektonisk fingeraftryk for eftertiden. For eksempel ved at skabe bygningsværker, der med tiden ville forfalde til "smukke" ruiner, så æstetikken forblev i højsædet.

Desværre kammer Undergangens arkitektur lidt over mod slutningen, hvor fokus mere og mere kommer på de mange uskyldige mennesker, der måtte lade livet grundet Hitlers tanker og idealer. Desuden er fortælleren (i den engelsksprogede udgave med danske undertekster) direkte elendig, hvilket skader helhedsindtrykket.

Men dokumentaren får på mange måder også forklaret, hvad der var baggrund for de omfattende folkedrab. Ikke kun på jøderne, men også de fysisk og psykisk handicappede. Faktisk ganske skræmmende.

Er man blot en smule arkitektur- og/eller historieinteresseret, skylder man sig selv, at se denne dokumentar. For Undergangens arkitektur giver, måske for mange, et nyt indblik i en af menneskehedens største folkemordere.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017