Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Under Dog (2014)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Ronnie Sandahl
Medvirkende: Bianca Kronlöf, Henrik Rafaelsen, Mona Kristiansen m.fl.
Varighed: 96 minutter
  Originalsprog: Svensk/norsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 7. januar 2016
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
24-årige Anna Dinovic (Bianca Kronlöf), også kaldet Dino, er rodløs. For at komme væk fra arbejdsløshed, alkoholproblemer og et anstrengt forhold til sin far, er hun taget til Norge, nærmere bestemt Oslo.

Hun bor i et "svensker"-kollektiv og foruden at være løsarbejder, fester hun igennem. Dette resulterer i en brækket arm og hun mister sit arbejde. Men tilfældighederne spiller ind og hun bliver hushjælp hos en norsk familie.

Familien består af Steffen (Henrik Rafaelsen), der er en travl mand. Han ejer en sushirestaurant og er nærmest alene med sine to piger. Den lille Siri (Naomi Emeilie Christensen Beck) og teenageren Ida (Mona Kristiansen). Moderen Marianne arbejder med infrastruktur i Botswana og er således fraværende.

Arbejdet er nemt for Dino. Hun begynder at føle sig hjemme hos familien. Hun har en hemmelig beundrer i Ida, der har sit eget at slås med. Hun er lettere overvægtig, mangler selvværd og føler sig meget alene.

Amorinerne begynder langsomt at flagre rundt i familiens stuer. Steffen og Dino er tiltrukket af hinanden. Hvilket ikke er så smart ...

Under Dog (Svenskjävel) er et stille drama, hvor socialrealismen er fremherskende. Men det er et drama, der langsomt fænger. Problematikkerne er i bund og grund ensomhed, usikkerhed og identitet. Tre følelser alle kender til og derfor rammer historien også fint i hjertekulen.

Dino spilles eminent af Bianca Kronlöf. Hendes gradvise forvandling, fra en lidt sjusket og festglad pige til en velsoigneret og smuk kvinde, er rørende.

Men den karakter, jeg lagde mest mærke til, var Ida, fantastisk spillet af Mona Kristiansen. Hun er den mutte teenager. Trodsig og indelukket. Grundet sin overvægt, som hun selv forsøger at få ned. Hendes hungren efter venner, accept og en rollemodel er til at tage og føle på.

Det er en flot præstation, hun lægger for dagen. Hold da op. Jeg håber, at se mere til hende fremover. Jeg kunne mærke hendes sårbarhed og usikkerhed, og hendes skjulte fascination af den anderledes Dino, der bliver hendes forbillede.

Handlingen er egentlig banal, men i og med skuespilpræstationerne er i top, bliver man revet med og kan ikke andet end at ønske det bedste for dem alle.

Under Dog har vundet seks priser, blandt andet New Directors Competition på Chicago Internationl Film Festival. Ronnie Sandahl var ligeledes nomineret på CPH PIX 15 som Bedste Nye Talent.

Jeg tror, man skal holde øje med denne nye instruktør, Ronnie Sandahl. Han er et yderst spændende bekendtskab, for han har noget på hjerte.

Og i Under Dog får han fortalt en god historie, der trods forudsigeligheden og banalitetet, er interessant og spændende.

Jeg kan kun varmt anbefale dette rørende og interessante drama. Der er mange lag i historien, som man nok får mere ud af, hvis man genser Under Dog igen. Og den kan sagtens tåle at blive sat i afspilleren igen.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017