Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 20
Tommy: The Movie (1975)
 
 
  Genre: Rockopera
Instruktør: Ken Russell
Medvirkende: Roger Daltrey, Ann-Margret, Elton John m.fl.
Varighed: 106 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 13. august 2008
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
1970'erne var årtiet for de store rockmusicals og -operaer, hvor bl.a. Genesis, Pink Floyd og Rick Wakeman begik store symfoniske kompositioner, hvor et helt album var dedikeret til at fortælle en historie. Således også The Who med deres rockopera Tommy.

Enkelte af disse værker fandt også vej til det hvide lærred. Det mest kendte er vel nok The Wall fra 1982 baseret på Pink Floyds album af samme navn. En anden, der har gået sin sejrsgang verden rundt, er The Rocky Horror Picture Show, der siden premieren i 1975 er blevet en kultfilm.

Blandt de store navne på musikscenen i 1970'erne var også The Who med Roger Daltrey som frontfigur. Bandet fik allerede stor succes i slutningen af 1960'erne, hvor de bl.a. optrådte live på Woodstock-festivalen i 1969 og slog deres navn fast med syvtommersøm på begge sider af atlanten.

Succesen gav bandet mulighed for at lave rockoperaen Tommy, en 90 minutter lang historie fortalt med musik og sang. I samarbejde med instruktøren Ken Russell blev rockoperaen til en film, Tommy: The Movie, med en lang række af stjerner fra såvel musikkens som filmens verden allerede i 1975.

Historien er som sådan ret banal. Tommy (Roger Daltrey), der bliver født uden for ægteskab, vokser op hos sin mor (Ann-Margret) og hendes elsker. Tommys opvækst, er så traumatisk, at han har lukket totalt af for sine omgivelser ved at blive de tre små aber personificeret i én og samme karakter: Døv, stum og blind.

I jagten på en helbredelse, bliver Tommy udsat for adskillige bizarre eksperimenter. Bl.a. fra The Acid Queen (Tina Turner), The Preacher (Eric Clapton) og The Specialist (Jack Nicholson). Ingen af dem har dog held til at få Tommy til at lukke omverdenen ind i sit liv.

Trods sine handicap viser det sig, at Tommy har et stort talent for at spille Pinball (flipper). Det lykkes ham således at vinde over mesteren, Pinball Wizard (Elton John). Tommy bliver dermed velhavende og en helt, der hyldes af sine fans som en ny Messias.

Historien er således ikke det bærende element. Det er derimod de mange hits, leveret af de dygtige kunstnere. Lyd og billede er også helt i top, og Tommy: The Movie bør således finde vej ind i enhver rock-nostalgikers film-samling. Også yngre generationer vil kunne finde glæde ved denne DVD, der trods tidens tand byder på en del ørehængere.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017