Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Tom Jones (1963)
 
 
  Genre: Drama/komedie
Instruktør: Tony Richardson
Medvirkende: Albert Finney, Susannah York, Hugh Griffith, Edith Evans m.fl.
Varighed: 116 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 15. april 2008
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Jeg skal ærligt indrømme, at jeg havde en kende svært ved at sætte mig selv op til at anmelde denne film. Bevares, filmen har vundet fire Oscar-statuetter og fik i alt 10 nomineringer, men helt ærligt ...

En film om en ung playboy, der nedlægger eksemplarer af det modsatte køn på stribe for til sidst at komme så meget på kant med alt og alle, at galgen truer med at gøre en ende på det hele. Og med handlingen henlagt til 1700-tallets England.

Men anmeldeldes skulle den jo, så der var ingen kære mor. Måske meget godt, for min ængstelse blev gjort slemt til skamme. Men sådan er det jo heldigvis ofte med forudindfattede meninger. Historien er måske ikke fantastisk, men den er fortalt på en meget underholdende måde og det nærmest vrimler med gode skuespilpræstationer.

Tom (Albert Finney), der blev bortadopteret ved fødslen, er vokset op langt ude på det engelske bøhland, hvor de lokale godsejere er konger i deres lokale "kongeriger". Tom har været så heldig at være blevet adopteret af en godsejer, der behandler ham som sin egen søn og nærmest giver Tom frie tøjler.

Tom forstår til fulde at benytte sig af såvel den "medfødte" sølvske i sin rappe kæft og de alt for frie tøjler. Han lever et mere end udskejende liv, hvor de unge kvinder fra det bedre borgerskab bliver nedlagt på stribe. Nå ja, og så alle tøsebørnene fra det knap så gode borgerskab ...

Men Toms sande kærlighed er den yndige Sophie (Susannah York). Men da Tom blot er adopteret og dermed ikke arving til et gods, mener Sophies far, Squire Western (Hugh Griffith), at han er et upassende parti for datteren, selv om Tom skam ellers er god nok som jagtkammerat med mere.

Så selv om Sophie til fulde gengælder Toms følelser for hende, så står faderen fast. Og han får støtte på dette punkt af sin søster, Miss Western (Edith Evans), der ellers kun har foragt til overs for alkoholiserede bror og dennes livsstil.

Da Tom samtidig har fået sig en del fjender på egnen, bliver han forvist fra godset og drager mod London. Det kommer der en del oplevelser ud af undervejs, samtidig med at Sophie sætter efter ham for at blive forenet med sit livs kærlighed. Men i London er Tom atter kommet i dårligt selskab og vælter sig atter i lystne kvinder, så han ender i fængsel og kan se frem til at dingle i galgen. Med mindre ...

Jow, plottet er ikke noget at skrive lange breve hjem om. Det er til gengæld filmen som helhed og de mange flotte skuespilpræstationer. For eksempel er Hugh Griffith og Edith Evans intet mindre end fremragende i deres respektive roller, hvilket de også meget fortjent begge blev nomineret til Oscars for.

Instruktøren, Tony Richardson, har desuden formået at skrue Tom Jones sammen på en måde, så den parodierer mange andre filmgenrer. For eksempel starter filmen i bedste stumfilms-stil og undervejs krydres synsindtrykkene med blandt andet barokmusik. Der er desuden mange rigtig gode scener, som ikke lige forsvinder ud i glemslens tåger med det første.

Der er også en rigtig god dialog med rappe replikker og kække bemærkninger. Endelig er hele sceneriet fortryllende flot og alt sammen fremragende filmet. Tom Jones er mere komedie end drama, men med en god portion sarkasme og satire. Så bestemt langt fra den oplevelse, jeg havde frygtet, og klart en film, der kan tåles at blive set flere gange.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017