Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
To Hell and Back (1955)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Jesse Hibbs
Medvirkende: Audie Murphy, Gordon Gebert, Marshall Thompson, Charles Drake, Jack Kelly m.fl.
Varighed: 101 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: November 2008
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Knægten Audie Murphy (Gordon Gebert) vokser op under fattige kår i det østlige Texas, i et USA, der fortsat er mærket af den økonomiske depression. Audie bliver allerede i tidlig alder tvunget til at fungere som familiens overhoved, da faderen er væk og moderen lider af svigtende helbred.

Audie dropper derfor skolen for i stedet at tjene penge til familiens overlevelse. Efter moderens alt for tidlige død, og anden verdenskrig samtidig starter, beslutter Audie sig for at blive soldat, da han for det første kan tjene flere penge, og dermed bedre hjælpe sine søskende økonomisk, samt få en uddannelse.

Men Audies fysiske størrelse og unge alder gør, at hverken flåden eller marineinfanteriet er interesseret i ham. Samme svar får han fra faldskærmstropperne, men til sidst kommer han ind i hæren. Her gør Audie hurtigt karriere.

Allerede i troppeskibet på vej mod fronterne i Europa bliver den unge Audie Murphy, nu spillet af sig selv, forfremmet til korporal. Og det viser sig hurtigt, at han er en dygtig soldat.

Efter at have været med i kampene i Nordafrika, deltager Murphy i invasionerne af blandt andet Sicilien og Sydfrankrig. Uanset hvor han deltager i krigshandlingerne, udmærker den unge soldat sig, og han er aldrig bange for at sætte sig selv i skudlinien.

I en alder af blot 19 år, hvor krigen i Europa er slut, er Audie Murphy den højst dekorerede soldat i de amerikanske væbnede styrker nogen sinde.

Filmen er baseret på hovedpersonens selvbiografi, og er dermed tæt på at være en sand historie i sin skildring af krigens gru og tragedier. Men det er også en helte-film, som var populære i efterkrigsårene i såvel USA som Europa.

Er man til krigsfilm, er To Hell and Back bestemt værd at stifte bekendtskab med. Også til trods for, at der er nogle mindre gode scener i filmen. Men det er nu mest, når filmen bevæger sig back fra det egentlige tema.

Tidens tand gør selvfølgelig sit ved en film af denne type, hvorfor mange sikkert vil savne en overflod af speciel effects, som er kendetegnende ved nyere film indenfor genren. Men To Hell and Back formår at give et ganske virkeligheds tro billede af krigen i Europa, samtidig med at den portrætterer en af krigens sande helte.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017