Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
The Salvation (2014)
 
 
  Genre: Western
Instruktør: Kristian Levring
Medvirkende: Mads Mikkelsen, Eva Green, Jeffrey Dean Morgan m.fl.
Varighed: 91 minutter
  Originalsprog: Engelsk/dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 13. oktober 2014
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Danske Jon (Mads Mikkelsen) var sammen med sin bror soldat i krigen mod tyskerne i 1864. Begge emigrerede efterfølgende til USA, hvor de sammen har opbygget et husmandssted nær en lille flække i det, endnu, vilde vesten.

Nu, en del år senere, ankommer så også Jons kone og søn fra Danmark. Men gensynsglæden bliver kort. For et par revolvermænd myrder nemlig både kone og søn.

Jon finder dog hurtigt gerningsmændene og viser ingen nåde. Der er bare et problem.

De to revolvermænd tilhørte nemlig en lokal bande, der allerede terroriserer egnen. Og den ene af revolvermændene var tilmed bror til bandelederen Delarue (Jeffrey Dean Morgan), mens den anden var gift med den stumme Madelaine (Eva Green), der også er en del af banden.

Delarue tvinger byen til at hjælpe sig med at finde sin brors drabsmand. Og inden længe er Jon i banditternes vold. Jons bror hjælper ham dog med at undslippe, men må selv bøde med sit liv.

Jon står nu alene tilbage. Han kan ikke forvente hjælp fra byens indbyggere, der ikke tør gøre andet end at spille efter Delarues pibe. Alligevel, og trods overmagten, beslutter Jon sig for at tage hævn ...

Da dansk film i 1970'erne, for en relativt kort bemærkning, kastede sig over westerngenren, blev de hurtigt døbt "kartoffelwesterns". Filmene mindede mere om klassiske danske lystspil, end egentlige westerns, og tilføjede absolut intet nyt til westerngenren - i stærk kontrast til de succesfulde spaghettiwesterns.

Det er derfor lidt imponerende, når dansk film med The Salvation igen tør kaste sig over denne klassiske genre. Danske manuskriptforfattere, dansk instruktør og danske skuespillere. I hvert fald nogle få danske skuespillere, for flertallet er erfarne, udenlandske kræfter.

Slutproduktet er da også milevidt fra fordums kartoffelwesterns. Et resultat, den danske filmindustri kan være stolt af, og som sagtens vil kunne begå sig internationalt.

Det skyldes blandt andet rigtig godt skuespil, hvor særligt Mads Mikkelsen og Eva Green imponerede mig. Men også en god, klassisk westernhistorie, der nok er set mange gange tidligere, men allligevel får et lille twist, så den trods alt tilfører noget nyt til westerngenren.

Det rent filmmæssige håndværk er rigtig godt med smukke billeder og god lyd. Det er tilmed lykkedes for produktionsholdet at skabe et effektivt tidsbillede, så man føler sig hensat til 1870'ernes USA. På trods af, at filmen er optaget i Sydafrika og alle kulisser bygget til lejligheden.

Alt i alt er The Salvation, trods den for genren alt for forudsigelige slutning, en rigtig positiv oplevelse, der så absolut er værd at stifte nærmere bekendtskab med. Også selv om, westerns måske ikke ligefrem er ens normale kop te.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017