Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 78
The Salt of the Earth (2014)
 
 
  Genre: Dokumentar
Instruktør: Wim Wenders og Juliano Riberio Salgado
Medvirkende: Sebastião Salgado, Lélia Wanick Salgado, Juliano Riberio Salgado m.fl.
Varighed: 106 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 24. september 2015
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Et billede siger mere end tusind ord. Den sætning har de fleste sikkert hørt masser af gange.

Som et skrivende individ deler jeg ikke nødvendigvis denne opfattelse. For med ét ord, én sætning eller ét afsnit kan jeg fortælle en historie.

Men nogle billeder siger bare noget helt særligt og langt mere. Fortæller en historie, der går langt ud over, hvad det er muligt at beskrive med ord alene. Og hvor billedet kan stå alene. Helt uden ord.

Det er dog ikke mange billeder, der magter dette. Og endnu færre fotografer, der tager disse gribende og fortællende billeder. Men de er der, og formår at brænde sig ind på vores nethinder.

En af disse fotografer er Sebastião Salgado. Gennem over 40 år har han arbejdet som fotograf. Et arbejde, der har bragt ham verden rundt, og billederne er blevt brugt i aviser, bøger og magasiner samt været vist på adskillige udstillinger.

Fokus var fortrinsvis på socialrealisme, konflikter og katastrofer. Motiver, der næsten fik ham til at opgive fotograferingen igen. Heldigvis valgte Salgado at ændre fokus. Så i dag er motiverne den uberørte natur og mennesker i harmoni med miljøet.

Det lå dog ellers ikke umiddelbart i kortene, at Sebastião Salgado, der er født i Brasilien i 1944, skulle være fotograf. Han uddannede sig nemlig som økonom og nåede at arbejde som sådan for både den internationale kaffeorganisation (ICO) og Verdensbanken.

Arbejdet for disse organisationer førte til en masse rejser rundt omkring i verden, blandt andet Afrika. Det var på disse rejser, at Salgado for alvor begyndte at tage billeder. Og i 1973 valgte han så at satse helhjertet på at leve af sine billeder.

De første mange år tilknyttet forskellige fotobureauer. I 1994 startede han dog sammen med sin kone Lélia, der allerede fra starten støttede hans beslutning om en karriere som fotograf, sit eget firma.

At høre Sebastião Salgados fortælle om sit liv og oplevelser i dokumentaren The Salt of the Earth er fascinerende. Men samtidig skræmmende. For Sebastião Salgado har set og foreviget ting, der på mange måder har sat sig dybe spor i hans sjæl.

Men heldigvis er Sebastião Salgado kommet videre. Både som menneske og med sine billeder. Så i dag er fortællingerne, han skildrer, nogle helt andre og langt mere livsbekræftende.

Men stadig formår han med sine billeder og motiver, at fortælle historier. Blot med et enkelt, velovervejet klik på sit kameras udløser.

The Salt of the Earth, der har vundet flere internationale priser, varer næsten to timer. Og det er bestemt ikke for meget, når der er så meget at fortælle. Og så meget at vise i form af mange af Salgados smukke og vedkommende billeder.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017