Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
There be Dragons (2011)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Roland Joffe
Medvirkende: Wes Bentley, Charlie Cox, Olga Kurylenko m.fl.
Varighed: 122 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Sunrise
Udgivet: 22. oktober 2012
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Forfatteren Roberto (Dougray Scott) er ved at skrive en biografi over den spanske katolske præst Josemaría Escrivá. Anledningen er, at præsten muligvis skal kanoniseres grundet sit store arbejde med lægbevægelsen Opus Dei.

I den forbindelse kontakter Roberto sin far, Manolo Torres (Wes Bentley), der voksede op i den samme lille by, Barbasto, som Josemaria Escrivá. Far og søn har ikke haft kontakt med hinanden de sidste otte år, så det er med famlende skridt, Roberto tager kontakt.

Ikke nok med at Manolo og Josemaria voksede op i samme by. De kendte også hinanden gennem et langt liv. Da først Manolo begynder at fortælle sin historie, er han ikke til at stoppe.

Det er en historie, der bare skal ud - og måske ende med en sandhed, så grum og tragisk, at forsoning måske aldrig vil komme på tale.

Handlingen tager seeren med ud på en lang, blodig og historisk rejse, startende i 1911 i Barbasto, hvor to 9-årige drenge stifter bekendtskab med hinanden.

Manolo er rigmandssønnen, og hans far har flere penge, flere biler og flere huse end Josemarias far. Men Josemaria har mere far end Manolo, hvilket sætter de første kim af misundelse.

År senere studererer de begge på præsteseminaret, men her skilles deres veje. Manolo dropper ud og Josemaria fortsætter.

Den spanske borgerkrig starter. Revolution, krig, fascisme og kommunisme hærger gennem Spanien. Der skal vælges side - i frihedens navn.

Manolo og Josemaria vælger hver deres kamp, og dog mødes de igen mange år senere.

Det er Manolos historie, der fortælles i There be Dragons, og det er en smertelig historie hele vejen igennem.

Instruktøren Roland Joffe afslutter med There be Dragons sin krigs-trilogi, der startede med The Killing Fields i 1984 og The Mission i 1986. Hans store force er, at han skildrer historiske krige uden stillingtagen til politiske synspunkter.

Roland Joffe har også forsøgt sig med andre genrer end historiske krigsfilm. For eksempel Captivity, der fik den store "ære" af at blive nomineret til en Razzie Award som værste instruktør, og for at krydre lidt mere, så er selve Captivity nomineret til værste undskyldning for en horror-film. (Og så slem er den altså ikke).

There be Dragons havde et 35 millioner dollars budget, og dette kan ses. Der er kælet for detaljer og facetter. Det er imponerende og storslået.

I rollen som præsten Josemaria Escrivá ses Charlie Cox, der yder værdigt med- og modspil til Wes Bentley. Men også Dougray Scott i rollen som Roberto yder en toppræstation.

There be Dragons er en kompleks film med en blodig og tragisk historie at fortælle. Den er smuk og tankevækkende film, og selv jeg halvgamle kyniker måtte fælde en tåre eller to undervejs.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017