Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
The Fifth Estate (2013)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Bill Condon
Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl, Alicia Vikander m.fl.
Varighed: 123 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 6. marts 2014
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
De fleste har i dag hørt om internet-siden WikiLeaks. Men sådan var det ikke for bare få år siden, hvor fortællingen i The Fifth Estate tager sit udgangspunkt.

Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) er en ung, entusiatisk journalist og aktivist, der på en hacker-konference i Berlin kommer i kontakt med Julian Assange (Benedict Cumberbatch). Han bliver omgående fascineret af ildsjælen med de store visioner.

De indleder et samarbejde, selv om Daniel i første omgang ledes til at tro, han blot er et lille hjul i en kæmpe, velsmurt organisation. Sandheden er dog, at Assange med forskellige dæknavne giver indtryk af en større organisation, selv om det i virkeligheden hidtil blot har været ham selv.

Sammen får de to digitale aktivister dog gjort WikiLeaks til en magtfaktor, hvor WikiLeaks-hjemmesiden giver whistleblowers verden over mulighed for anonymt at afsløre hemmeligheder og forbrydelser hos såvel virksomheder som regeringer.

Men makkerparret kommer for alvor i myndighedernes søgelys, da de tager fat på afsløringer af en lang række lækkede informationer fra det amerikanske forsvar og regering. Men samtidig bringer det også i den grad WikiLeaks i mediernes og borgernes bevidsthed.

For Julian Assange og Daniel Domscheit-Berg bliver det imidlertid også nødvendigt at tage stilling til de omkostninger, det kan have, når velbevarede hemmeligheder pludselig kommer for dagens lys. Og netop det bringer makkerparret på kant med hinanden.

The Fifth Estate kan på ingen måde kan betegnes som en dokumentar. Filmen er dog baseret på bøgerne "Inside WikiLeaks" af Daniel Domscheit-Berg og "WikiLeaks" af journalisterne David Leigh og Luke Hardings.

Selv om i hvert fald Daniel Domscheit-Berg må tilskrives en del insider-viden om WikiLeaks og Julian Assange, så er det alligevel en ensidig beskrivelse af personer og faktiske forløb. Og dermed bliver billedet af hovedpersonen ikke videre nuanceret.

The Fifth Estate hamrer dog nogle vigtige pointer på plads. Nemlig, at vi med vores moderne, digital samfund må indse, at det er meget svært at skjule informationer og at de vil spredes med elektronisk hast i samme øjeblik, de bliver tilgængelige blot ét sted. Ligeledes, at "nørder" er blevet en magtfaktor.

Der er også rige muligheder for at stifte bekendtskab med en lang række internet-tekniske begreber. Blot bliver de aldrig forklaret for seeren, hvilket er synd, da det ellers forudsætter en indsigt, de færreste trods alt har.

Lyd og billede er helt i top. Særligt billedsiden, der til tider er næsten kaleidoskopisk i sin udtryksform. Det er yderst effektfuldt, men kan også virke forstyrrende. Særligt når instruktøren, Bill Condon, i så udstrakt grad gør brug af visuelle metaforer for at få budskaberne igennem.

Skuespillet er godt. Specielt Benedict Cumberbatch udmærker sig i rollen som Julian Assange, og formår glimrende at portrættere hovedpersonen som ikke kun en kompromisløs computervirtuos, men også som arrogant og rablende vanvittig.

The Fifth Estate, der har en spilletid på lige over to timer, er en absolut seværdig og, på mange måder, oplysende film. Desværre belyser den kun den ene side af historien og dermed giver det også stor risiko for, at fortællerne har en skjult dagsorden. Det trækker en del ned i den samlede vurdering af en ellers glimrende film.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017