Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
The Devil's Arithmetic (1999)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Donna Deitch
Medvirkende: Kirsten Dunst, Brittany Murphy, Paul Freeman m.fl.
Varighed: 120 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Soul Media
Udgivet: 3. marts 2013
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Den unge, jødiske (Kirsten Dunst) er som de fleste unge piger er: Egoistisk, med på moden og fløjtende ligeglad med skolegang og viden. Og ligeglad med sin egen jødiske baggrund og rødder.

Under den traditionelle jødiske påskemiddag, Seder, taler alle, i følge traditionen, om Moses, om historien og ikke mindst om deres fælles fortid: Livet i koncentrationslejrene under 2. verdenskrig.

Hannah er ikke synderlig interesseret og drikker mere vin end godt er. Da middagen skal afsluttes, gøres det også som traditionen byder: En fra selskabet skal rejse sig og åbne døren for Elias, synonym for Messias, og i år bliver Hannah bedt om at gøre det.

Idet hun åbner døren, havner hun i en tidslomme, og er tilbage i det jødiske år 5703, svarende til 1941, i den polske by Yanuf. To af hendes forfædre, Smuel og Leah skal giftes, og hele byen står på den anden ende.

I begyndelsen forstår Hannah ingenting. Men hun beslutter sig for, at hun må befinde sig i drømmeland, og lader sig flyde med.

Brylluppet bliver brat afbrudt af tyske nazister, der genner hele landsbyen ind i militærvogne med kurs mod en koncentrationslejr.

Nu gælder det for Hannah og de øvrige at overleve rædslerne i lejren. Hun oplever på egen krop sulten, fornedrelsen, håbløsheden, frygten og at være hadet og uønsket ...

The Devil's Arithmetic er en sørgmodig historie om Holocaust, som aldrig må glemmes. Her set gennem en forkælet piges øjne, og ja, det er til tider en yderst tårevædet affære. Men det virker.

En af startscenerne er meget rammende for hele filmen og temaet. Hannah vil have en tatovering, men kan dog ikke bestemme sig.

Senere går symbolikken af tatoveringerne gennem filmen. Dette er meget flot og gennemtænkt af instruktøren, Donna Deitch.

Kirsten Dunst i rollen som Hannah er ganske overbevisende. Hun virker så naiv og skrøbelig, og alligevel så stærk. Da hun jo tror hun er i drømmeland, har hun overskuddet til at give de andre håb, ved at fortælle eventyr og forsøge at være den stærke.

Men hele skuespilholdet er imponerende i deres præstationer og selve historien holder, selvom det måske kan virke lidt søgt. Men jeg tror, at The Devil's Arithmetic er en god ungdomsfilm, der vil sætte sit præg på vores unge i dag, som heldigvis ikke har haft Holocaust inde på livet.

Jeg kan varmt anbefale The Devil's Arithmetic. Den er ikke lige til at ryste af sig og vil ramme lige i hjertekulen. Samt kan være medvirkende til en god samtale om krig, ondskab og udslettelse.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017