Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
The Big Sky (1952)
 
 
  Genre: Western
Instruktør: Howard Hawks
Medvirkende: Kirk Douglas, Arthur Hunnicutt, Elizabeth Threatt m.fl.
Varighed: 121 minuttter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air
Udgivet: 10. september 2007
Anmeldt af: Beate Cecilie Stampe Rasmussen
 
 
Amerika glemmer sjældent den del af deres fortid, hvor hvide mænd krydsede prærier og bjerge, fandt guld, drak sig fra sans og samling, sang og sloges i småbyer på vejen, inden de sled sig gennem fjendtlige indianerterritorier og alligevel formåede at skabe nybyggeri overalt, hvor de kom frem.

The Big Sky er ingen undtagelse, men et spændende visuelt bud på hvordan det var dengang i det vilde vesten.

Filmen tager sin begyndelse omkring 1832 i St. Louis, hvor Jim Daekins (Kirk Douglas) og Boone Caudill (Dewey Martin) drager sammen med Boones halvindianske onkel, Zeb Calloway (Arthur Hunnicutt) for at købe et parti læder fra Sortfodsindianerne.

De får hyre på en båd, der kan tage de tre eventyrere op af den uudforskede Missouri-flod. Længere end nogen hvid mand på det tidspunkt har været. Det er lidt af et persongalleri, der er med på båden. Frenchy (Steven Geray) styrer, som kaptajn, skibet på lige dele fransk og engelsk, mens den fordrukne kok, La Badie forsøger, ikke mindst for sin egen skyld, at holde regnskab med maden og whiskyen.

I lasten holdes Sortfodsprinsessen, Teal Eye (Elizabeth Threatt), som gidsel, for at få forhandlingerne om læderpartiet til at glide bedre og resten af mandskabet drømmer om rigdommen, der vil komme, når de er sikkert i havn igen.

Landskabet bliver barskere og barskere, efterhånden som de kommer frem og det gør oplevelserne også. For båden jages ikke kun af indianere, men også af andre pelsjægere. Og når er ro på kysten, er der travlt blandt mandsskabet, for en prinsesse kan ikke holdes nede.

På den nyudkomne DVD findes filmen både i farve og sort/hvid version. Der er gjort meget for at skabe en så realistisk film som muligt. Derfor tales der både engelsk, fransk og indiansk i filmen, som den kun vinder ved.

Filmen blev i 1953 nomineret til både bedst fotograferet film og bedste birolle-skuespillere, men vandt ikke. Den fik i 1996 Oscar Honorary Award, som er fuldt ud fortjent.

Denne anmelder har normalt holdt sig langt, langt væk fra western. Men jeg kan ikke holdes fra denne film. Den indeholder alt – spænding, drama, humor, romantik, fantastiske scenerier og gode replikker i en afvekslende rytme, der holder selv 30 år efter. The Big SKy er en must-see-film.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017