Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
The Battle of Red Cliff (2009)
 
 
  Genre: Action
Instruktør: John Woo
Medvirkende: Tony Leung, Fengyi Zhang, Chen Chang, Young You, Wei Zhao m.fl.
Varighed: 141 minutter
  Originalsprog: Kinesisk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 25. august 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
I Kina i år 208 stod et slag, der skulle være med til at forme ikke kun fremtiden for det folkerige land, men også være med til at tegne afslutningen på Han-dynastiet. Et slag ved en klippe ved navn Chi bi (rød klippe). Her stod det nordlige del af rigets premierminister Cao Cao (Fengyi Zhang) overfor det rebelske syd i form af provinslederen Liu Bei (Young You).

Liu Bei kan dog kun mønstre en lille hær overfor Cao Caos 800.000 mand. Derfor indgår Liu Bei en alliance med to andre ledere fra de sydlige provinser, den unge Sun Quan (Chen Chang) og militæreksperten Zhou Yu (Tony Leung). Tilsammen kan de mønstre en langt større styrke, men den er stadig langt fra at kunne talmææsigt måle sig med Cao Caos tropper.

Men med list og effektiv strategi, hvor Zhou Yus søster, Sun Shangxiang (Wei Zhao), spiller afgørende roller, kan man komme langt. Derfor lykkes det alliancen at gøre det af med mange fjender med kun minimale tab. Det får dog blot Cao Cao til at samle sine styrker og sin gigantiske flåde for at gøre klar til det afgørende slag ved Chi bi.

Igen er strategi og timing afgørende for udfaldet. Og atter spiller kvinder en vigtig rolle i krigens endelige udfald ...

Jeg har altid været lidt bidt af historie, men jeg skal da gerne indrømme, at The Battle of Red Cliff nærmest kan få enhver til at interessere sig for historie. For hvem kunne dog forestille sig, at der kunne være så meget action i en gang kinesisk historie, der udspiller sig for næsten to årtusinder siden.

Men når det er sagt, og al den fine indpakning i form af kampscener og computereffekter er pillet af, så er der reelt ikke meget tilbage. I hvert fald ikke i den udgave af dramatiseringen, vi vesterlændinge tilbydes.

Den oprindelige udgave af filmen var således en todelt fortælling, hvor første del havde langt mere fokus på det historiske aspekt og de nærmere omstændigheder, der ledte op til det sammenkog, som tilbydes i den internationale udgave. En sammenkogt ret, der er mindst to timer kortere end de oprindelige film.

Men selv om det således er en skrabet udgave, man får tilbudt, må jeg indrømme, at det er alt rigeligt. Mere end rigeligt. De knap to en halv time kunne nemlig sagtens have været kogt yderligere ned, så handlingen var blevet lidt hurtigere og mere intens. Men ok, så var der selvfølgelig heller ikke blevet plads til helt så mange af de slow motion scener, mesterinstruktøren John Woo er så forgabt i.

Men med det sagt, må jeg også erkende, at The Battle of Red Cliff er åndeløst flot. Mange scener har bare en wouw-effekt, der er langt ud over det sædvanlige, og der er så mange skuespillere/statister, at skabelsesprocessen må have været logistisk mareridt af episke dimensioner.

Til de store kampscener, som der unægtelig er en del af gennem denne film, blev der således "lånt" omkring 100.000 soldater fra den kinesiske hær. Der er bestemt heller ikke sparet på kostumer eller kulisser, så ikke underligt er The Battle of Red Cliff den både største og dyreste kinesiske filmproduktion nogensinde.

Alt i alt en ganske udmærket film, hvor det håndværksmæssige er til topkarakter stort set hele vejen igennem. Men den meget asiatiske fremstilling af historien, gør fortællingen langsommelig og omstændig på en desværre langtrukken måde, hvor de samme scener ofte gentages igen og igen fra forskellige vinkler.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at The Battle of Red Cliff er mere end blot seværdig. Og jeg glæder mig da også allerede til et gensyn.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017