Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
The Aviator (2004)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Martin Scorsese
Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Alan Alda, Alec Baldwin m.fl.
Varighed: Disk I: 163 minutter - disk II 165 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 1. august 2005
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
The Aviator er historien om den yderst excentriske og underlige mand, Howard Hughes, der i en ung alder satte sig tre mål i livet: At blive verdens bedste golfspiller, verdens største filmproducent og verdens bedste luftpilot. Første mål blev udskiftet med ambitionen om at blive verdens rigeste mand. Howard opnåede alle tre mål.

Howard Hughes led af sygdommen OCD, Obsessive Compulsive Disorder, en lidelse, der fanger personen i et mønster af tilbagevendende meningsløse tvangshandlinger, men det var måske denne lidelse, der gjorde, at Howard Hughes enorme ego havde held til at føre sine ambitiøse projekter ud i livet.

Howard Hughes levede et liv, som de fleste nok ville misunde - et liv i sus og dus omgivet af datidens kendisser i Hollywood. Han gjorde, hvad han ville, og intet kunne stoppe ham, når han først havde sat sig et mål for øjet. The Aviator skildrer på fremragende vis denne mands storhed og fald - for han var sin egen værste fjende.

Han blev den hurtigste mand i luften, den rigeste mand på jorden og nok en af de mest myteomspændte personer i den 20. århundrede. Trods sine successer havde han rigeligt andet at slås med: Flystyrt, regeringens anklager om misbrug af offentlige midler, truende konkurser og sine egne tvangstanker.

Howard Hughes var omgivet af trofaste venner og medarbejdere, der stod ham bi - trods hans vanskelige sind. Hans livs kærlighed var Katherine Hepburn, som til sidst måtte give op.

På sidelinien stod Ava Gardner, som ikke elskede ham, men respekterede ham dybt og altid var et sted i nærheden, når han havde behov for støtte. Disse trofaste venner sørgede for at beskytte Howard, når han var allermest deprimeret.

I rollen som Howard Hughes ses Leonardo DiCaprio - og aldrig har jeg set ham bedre. Han ER bare Howard Hughes, mesterligt spillet med det lurende vanvid i de gnistrende øjne.

Katherine Hepburn spilles af Cate Blanchett, og dette gør hun så godt, at hun da også modtog en Oscar for bedste kvindelige birolle. I det hele taget har Martin Scorsese tromlet de bedste skuespillere sammen til denne storfilm, og resultatet er da også derefter. Der blev født et mesterværk. Intet mindre.

The Aviator fik fem Oscars i 2004: Art direction, costume design, bedste kvindelige birolle, film editing og cinematography. I mine øjne burde den også have haft en Oscar for Årets film.

Der er masser af ekstramateriale, som i den grad er værd at kigge på. Bl.a. en dokumentar om Howard Hughes, hans markante rolle i luftfartens historie, dokumentar om OCD, om musikken - der er virkelig kræset og givet med rund hånd med hensyn til ekstramateriale.

Und dig selv at se dette mesterværk. Det hele hænger sammen - lyssætningen, den fremragende musik, historien, skuespillerne - ja det hele. Jeg var da helt oppe at ringe, og er stadig ikke landet.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017