Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Super Mario Bros (1993)
 
 
  Genre: Komedie
Instruktør: Annabel Jankel og Rocky Morton
Medvirkende: Bob Hoskins, John Leguizamo, Dennis Hopper, Samantha Mathis m.fl.
Varighed: 100 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 10. marts 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Brødrene Mario så første gang dagens lys i 1983, blot er par år efter den første pc var blevet introduceret af IBM, som et spil, Mario Bros., til en Nitendo spilkonsol. I 1985 kom så efterfølgeren Super Mario Bros. Sammenlignet med dagens avancerede spil, var såvel grafik som lydeffekter nærmest håbløst ringe.

Ikke desto mindre blev spillene særdeles populære. Faktisk i en grad så Super Mario Bros. i dag kan bryste sig af være et af de bedst sælgende computerspil nogen sinde. Populariteten fra spillenes verden blev så i 1993 forsøgt overført til det hvide lærred og nu er filmen Super Mario Bros så også at finde på DVD herhjemme.

Handlingen kan fortælles ganske kort, for der er ved alle højere magter ikke meget af den:

Mario (Bob Hoskins) og Luigi (John Leguizamo) er blikkenslagere og brødre. De er måske ikke verdens største intellekter, men de har begge hjertet på rette sted. Det viser sig blandt andet, da de de møder Daisy (Samantha Mathis), en ung, studerende, der er i fuld gang med at grave efter dinosaurknogler under Brooklyn-broen i New York.

Både blikkenslager-brødrene og Daisy, som Luigi har forelsket sig i, er oppe mod skurken Scapelli. Brødrene, fordi de er ved at miste deres forretning på grund af ham, og Daisy, fordi han vil have stoppet hendes udgravning.

En dag forsvinder Daisy ned i hulen under Brooklyn-broen. De to blikkenslager-brødre følger selvfølgelig sporet, og snart efter befinder de sig i en temmelig anderledes verden, hvor den onde kong Koopa (Dennis Hopper) regerer, og Daisy er den gode prinsesse i hans vold. Eventyret, hvor et halssmykke kommer til at spille en stor rolle, er klar til at begynde for alvor ...

Filmen, der er fra et tidspunkt i computerens historie, hvor Windows endnu trådte sine spæde barnesko, slipper faktisk forbavsende godt fra temmelig skrøbelige oplæg, som spillet nu er. Det betyder selvfølgelig, at der er spædet en del til såvel historien som dimensionerne. Spillet skulle jo udfolde sig på den begrænsede plads, en computerskærm udgør, mens filmen her har fået langt videre rammer.

Det giver i sig selv plads til langt mere handling og langt flere figurer. Set med nutidens øjne med hensyn til speciel effects med videre, klarer Super Mario Bros sig også rigtig godt. Men handlingen og plottet er og bliver dog tyndbenet.

Det er næppe en film, jeg selv vil finde på at se mere end denne ene gang. Det skulle da lige være, hvis der kom halvstore børn på besøg, som skulle pacificeres de 100 minutter, filmen varer. Om den ville fænge hos dagens forkælede ungdom er så et helt andet og godt spørgsmål, jeg ikke tør gøre mig klog på.

Jeg må dog ærligt indrømme, at jeg ikke vil skamme mig over at vedkende, at jeg har set filmen og at jeg faktisk lod mig underholde af den, når jeg kiggede ud over de kritiske anmelderbriller. For den bringer da minder om en tid, hvor jeg endnu var ung nok til at begå mig på et diskotek, fordi jeg endnu kunne nikke genkendende til musikken og ikke automatisk blev stemplet som en gammel gris, hver gang et pænt eksemplar fangede mit blik ...

Så måske den reelle målgruppe er den aldersgruppe, som kan huske både spillet og den periode, hvor filmen er fra. Men se filmen og døm selv.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017