Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Stumper og stykker (2012)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Rufus Norris
Medvirkende: Cillian Murphy, Tim Roth, Eloise Laurence, Lily James m.fl.
Varighed: 87 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 21. november 2013
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Skunk (Eloise Laurence) er en ganske almindelig teenager, der bor sammen med sin advokatfar Archie (Tim Roth), sin storebror Jed og den 35-årige husholderske Kasia.

De har det fint sammen, og livet kører godt. De bor et forholdsvist stille sted. Skunk er ven med nabodrengen Rick (Robert Emms), der er hjerneskadet og dermed en kende langsom.

De andre naboer er Skunk ikke venner med. Det er den temperamentsfulde enkemand Mr. Oswald og hans tre utilpassede døtre.

Da Mr. Oswald finder et kondom i toilettet, ruller lavinen. Døtrene bliver på det nærmeste tvunget til at sige et navn på en dreng - og det falder på Rick. Han bliver brutalt overfaldet af en meget hidsig far, som efterfølgende beskylder Rick for voldtægt.

Overfaldet overværes af Skunk, som overhovedet ikke forstår noget som helst. Heller ikke senere, da det er Rick der bliver anholdt og ikke Mr. Oswald.

Trådene bliver redt ud og Rick kommer hjem igen. Men episoden, beskyldningerne og mistanken slår noget i stykker i Rick. I tusinde stumper og stykker. Ikke kun for Rick, men også for forældrene og omgivelserne.

Skunk glemmer episoden. Rick er stadig hendes ven. Også da han "kommer til" at stikke sin far ned i ren afmagt og fortvivlelse, og bliver tvangsindlagt. Hun besøger ham på den lukkede og har det fint med ham.

Skunk starter i skolen igen. Men hun får problemer med et par mobbere, men møder også en ny ven, som bliver hendes kæreste. Hun oplever livets skrøbeligheder og forandringer - altså en ganske almindelig teenage-opvækst og problemer.

Og forandringer bliver der nok af. Især da Rick bliver udskrevet igen ...

Stumper og stykker (Broken) er perlen, der bare ikke må forsvinde i vrimlen af tju-bang mainstream film. Det må den bare ikke.

Handlingen ætser sig fast i hjertet og er så gribende, at selv jeg lige måtte gribe til Kleenex-æsken. Pokkers til tidspunkt at blive ramt af et grimt anfald af høfeber!

Jeg tror ikke, man kan undgå at blive grebet, fascineret og fanget af handlingen, skuespillet og dilemmaerne. Og selv sidde tilbage med en følelse af: "Jeg burde have gjort noget". "Jeg burde have grebet ind langt tidligere". "Jeg burde have stoppet dette her - inden det begyndte".

Det er meget sjældent, at film får mig til at tænke sådan. Men jeg blev i den grad bare indfanget af handlingen, optagemetoden, hvor fragtmenterne bare flyver frem og tilbage, og giver en helstøbt film fra først til sidst.

Tim Roth (The Liability, (Funny Games US) i rollen som den joviale, udglattende advokat og bekymrede alenefar, der bare prøver at få alting til at glide nemt og let, er en skuespiller, der bare kan sit kram.

For en gangs skyld kunne jeg abstrahere fra hans gennemgående rolle i tv-serien Lie to me, og kunne se at han er en fabelagtig skuespiller. Han fik da også prisen for bedste skuespiller på Stockholm Filmfestival for netop denne rolle.

Men det er ikke Tim Roth, der bærer filmen oppe skuespilsmæssigt. Det er debutterende Eloise Laurence i rollen som Skunk. Hun skildrer den svære teenagertid på forrygende vis. Den sårbare, den handlekraftige, den trodsige og dog alligevel den lille pige, der stadig er i hende.

En anden, der er med til at løfte filmen til topkarakter, er Robert Emms i rollen som den hjerneskadede Rick. I guder, hvor er han god og overbevisende.

Endnu en karakter jeg bed ekstra meget mærke i, var George Sargeant i rollen som Skunks første kæreste. Han er en up-coming star og en af dem, man skal holde øje med.

Jeg kunne nævne flere, for det er et superstærkt castet hold, der giver filmen liv og mening. Det er skuespilleren Rufus Norris første film som instruktør, og man må jo bare konstatere, at det har han gjort rigtig godt. Han har noget på hjerte, og det kommer så også ud i fuldt flor i Stumper og stykker.

Se Stumper og stykker, og giv dig selv tid til at reflektere over handlingen bagefter. Det er en film, der giver stof til eftertanke, især hvor grelt det kan gå ved udspredelse af løgne, mistro og beskyldninger.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017