Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Solens Konger (1963)
 
 
  Genre: Eventyr
Instruktør: J. Lee Thompson
Medvirkende: George Chakiris, Yul Brynner, Shirley Anne Field m.fl.
Varighed: 103 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 11. maj 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
I 1960'erne var westerns virkelig oppe i tiden. De "onde" indianerne mod de "gode", nye amerikanere, der havde stjålet deres land. Men ikke alle film handlede om denne kamp. Der var selvfølgelig også westerns, hvor skurkene ikke var indianerne eller indianerne slet ikke var med på lærredet.

Og så er der Solens konger (Kings of the Sun) - en perle af en vel nok på mange måder overset film. Her handler det nemlig udelukkende om indianere. Ikke de nordamerikanske, men de mellemamerikanske, og i en for længst svunden tid. En tid, hvor solen var gud og menneskeofringer var en del af hverdagen.

Balam (George Chakiris) er en ung og meget uerfaren konge, der med sit folk må flygte fra en overlegen fjende. Da de når havet, må de alliere sig med en lokal stamme, der har både og erfaring med at sejle på havet. Men for at få hjælpen fra den lokale stamme, må Balam love den lokale leder at tage hans datter, Ixchel (Shirley Anne Field), som sin hustru.

Da de når en tilsyneladende ubeboet kyst, beslutter de flygtende indianerne at bygge et nyt kongerige. Et kongerige, som de har været vant til. Men et højt tempel, der samtidig er alter for de menneskeofringer, som skal få guderne til at tilsmile dem.

Da de tager en indianerhøvding, Sorte Ørn (Yul Brynner) til fange, bliver det besluttet at han skal ofres. Og dermed redde en af deres egne. Men den smukke Ixchel har forelsket sig i den fremmede høvding. Det redder ikke kun hans liv, men bliver samtidig en åbenbaring for Balam ...

Solens Konger er bestemt ikke dårlig. Der er en ganske god historie og en del action. Men samtidig er filmen en kende anakronistisk med alle de amerikanske skuespillere, der skal gøre det ud for at være stolte mellemamerikanske indianere. Det gør dog ikke filmen ringere, det gør den faktisk bare lidt sjovere - lidt a la krigsfilm hvor tyskerne alle taler engelsk med overdrevne accenter!

Billede og lyd er i top, og der er masser af smuk natur at svælge i. Samtidig er der kampscener med masser af statister, der kan matche storfilm som blandt andet Ben Hur. Kort og godt: Ikke et dårligt valg som en weekendfilm, hvor man har tid til at afse de knap to timers spilletid.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017