Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Soldier of Orange (1977)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Paul Verhoeven
Medvirkende: Rutger Hauer, Jeroen Krabbe, Derek de Lint m.fl.
Varighed: 147 minutter
  Originalsprog: Hollandsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 6. december 2011
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Under ydmygende ritualer for at blive optaget i en studenterklub i den hollandske universitetsby Leiden i slutningen af 1930'erne, bliver Erik Lanshof (Rutger Hauer) venner med lederen af studenterklubben, Guus LeJeune (Jeroen Krabbe). Kort tid efter flytter Erik ind i samme studenterbolig som Guus.

Eriks lejlighed bliver hurtigt mødested for flere af de studerende, blandt andre Alex (Derek de Lint) og universitetets boksemester, Jan. Kort tid efter et af disse møder, erklærer England krig mod Tyskland. Studentervennerne tager dog denne udmelding roligt, da de forventer Holland vil undgå krigen som neutrale.

I maj 1940 invaderer nazisterne imidlertid Holland. Erik og Guus ønsker nu at blive soldater i den hollandske hær, ganske som Alex og Jan, der lod sig hverve året inden. De to venner bliver imidlertid afvist, og kort tid efter kapitulerer Holland.

En af Eriks venner, Robby, har en hemmelig radiosender i et skur i sin have. Senderen bliver brugt til at holde kontakt med den hollandske modstandsbevægelse i London. hvor den hollandske dronning, Wilhelmina, også opholder sig.

Robby får arrangeret, at Erik kan komme til England med et vandfly. Erik beslutter dog at videregive muligheden til Jan, der er jøde og som har rodet sig ud i problemer med besættelsesmagten. Jan bliver dog fanget, og senere henrettet, af nazisterne, mens det lykkes Erik at undslippe.

Da Erik under en militærparade møder Alex, erfarer han at vennen nu kæmper på tyskernes side. Samtidig bliver Robby og hans hemmelige sender afsløret, og Gestapo tvinger herefter Robby til at blive spion for nazisterne.

Erik og Guus slipper af sted til London med skib, hvor de møder den hollandske eksilregent. De bliver bedt om at hjælpe med at hente nogle betydningsfulde modstandsfolk til London, så Guus tager turen tilbage til Holland.

Kort tid efter tager også Erik til Holland for at advare Guus og modstandsfolkene. Erik har nemlig fundet ud af, at Robby arbejder for tyskerne. Modstandsfolkene når dog at blive dræbt, mens Erik slipper tilbage til England og Guus går under jorden i Holland.

Guus bliver fanget, da han på åben gade skyder og dræber Robby. Efter at være blevet udsat for tortur af nazisterne, bliver Guus brutalt henrettet. Omtrent samtidig bliver Alex dræbt af en håndgranat i Rusland.

Trods dårligt syn lykkes det Erik at blive RAF-pilot. Han deltager i flere succesfulde bombetogter over Tyskland, inden dronning Wilhemina udnævner ham som sin adjudant. Erik ledsager derfor den hollandske regent, da hun efter krigens afslutning kan vende hjem igen.

I Holland kan Erik fejre krigens afslutning med en af sine gamle studentervenner. Og de må konstatere, at de er eneste to af den oprindelige venneflok, der overlevede anden verdenskrigs rædsler.

Soldier of Orange (Soldaat van Oranje) handler i bund og grund om en gruppe studerende og deres forskellige roller under anden verdenskrig. Filmen er baseret på en bog af samme navn og forfatterens oplevelser under krigen.

Det er en film om venskab og hvordan begivenheder påvirker os vidt forskelligt. Men det er også en film om at turde og at følge sit hjerte, uanset konsekvenserne. Tydeligt udtrykt gennem de forskellige skæbner, man bliver introduceret til i Soldier of Orange.

Filmen virker troværdig i sine beskrivelser af tiden kort før og under anden verdenskrig set med hollandske øjne. Skuespillet er godt og man føler sig hurtigt revet med af handlingen, trods den relativt lange spilletid på næsten to og en halv time.

Soldier of Orange, der var den hidtil dyreste hollanske film, har fået flere nomineringer og priser. Desuden er den blevet udnævnt til at være andenbedste hollandske film i det 20. århundrede - kun overgået af en anden Paul Verhoeven film, Tyrkisk konfekt.

Tyrkisk konfekt kan også nydes i samme Paul Verhoeven Collection Box, Soldier of Orange er en del af. Boksen indeholder desuden Den fjerde mand og Spetters.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017