Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 256
Sauna (2008)
 
 
  Genre: Horror
Instruktør: Antti-Jussi Annila
Medvirkende: Ville Virtanen, Tommi Eronen, Viktor Klimenko m.fl.
Varighed: 85 minutter
  Originalsprog: Finsk/russisk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 10. november 2009
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Den 25 år lange krig mellem Sverige og Rusland er endelig slut i 1595. Nu skal grænserne trækkes op. Grænsekommissionen består af de to finske brødre Knut (Tommi Eronen) og Eerik (Ville Virtanen) samt Semenski (Viktor Klimenko), der styrer den russiske kommission.

Brødrene er dimentrale modsætninger. Knut er akademikeren, der blot ønsker at bosætte sig i Stockholm og arbejde som geografilærer på universitetet. Han er blid, klog og samvittighedsfuld.

Eerik derimod har stort set været i krig hele sit liv og har 72 menneskeliv på samvittigheden, som dog ikke tynger så voldsomt. Han er en forhærdet soldat med en rasende blodtørst.

Under et ophold hos en bonde, slår Eerik bonden ihjel som nummer 73, og hans lille datter bliver spærret inde i forrådslageret, da Knut føler sig meget erotisk tiltrukket af hende. Eerik lover Knut at han nok skal lukke pigen ud, når de tager af sted.

Men tvivlen nager Knut, og han begynder at se syner. Da kommissionerne ankommer til en lille by midt i en mose i den finske vildmark, begynder Knuts samvittighed i den grad at gnave. Han bliver ved med at se den unge pige for sig, og det går op for ham, at Eerik ikke holdt sit løfte.

Sauna er en meget dyster film om fortidens og nutidens synder samt ikke mindst tilgivelse.

Plottet er snigende uhyggeligt uden de store speciel effects andet end blod og det usagte. Eminent fremført.

Skuespillet er intenst og velspillet. Lydsporet er perfekt tilpasset. De to hovedrolleindehavere Ville Virtanen og Tommi Eronen er perfekte i deres roller.

Sauna har vundet fire internationale priser samt været nomineret til yderligere fire. Derudover blev den nomineret til Nordisk Råds Filmpris 2009, hvor prisen gik til Antichrist af Lars von Trier.

Sauna er en perle af en dyster og mørk horror film, der langsomt men sikkert trækker tilskueren ind i et dunkelt og dog uendeligt smukt univers.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017