Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Sarajevo - håbets sang (2006)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Jasmila Zbanic
Medvirkende: Mirjana Karanovic, Luna Mijovic, Jasna Beri m.fl.
Varighed: 90 minutter
  Originalsprog: Bosnisk
Distributør: Criterion Film
Udgivet: 4. februar 2008
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Krig har altid frygtelige konsekvenser, hvilket skildres fremragende i den bosniske film Sarajevo - håbets sang. Under borgerkrigen i eks-Jugoslavien blev flere tusinde kvinder voldtaget af serbiske soldater, hvilket gør, at kvinderne stadig lever med eftervirkningerne.

Esma (Mirjana Karanovic) og hendes 12-årige datter (Luna Mijovic) lever en stille tilværelse i Sarajevo. Esma arbejder som servitrice på en natklub for at forsøge dem. Det er hårdt og surt arbejde, men pengene er tiltrængte, da Sara snart skal på skolelejr, og dette koster 200 euro.

Men der er håb forude, for hvis Sara kan bevise at hendes far døde som martyr under krigen, kan hun komme gratis med. Men beviset, som er en officiel erklæring og udstedt fra Rådhuset, er væk. Esma lover gentagne gange at skaffe en kopi.

Men Esma gør alt for at skjule for Sara, og det lykkes Esma at låne de 200 euro. Men så er skeletterne på vej ud ad skabet.

Det er ikke så tit, man ser en bosnisk film, men Sarajevo - håbets sang er ganske lovende. De to hovedrolleindehavere Mirjana Karanovic og Luna Mijovic spiller med en realisme, at det gør helt ondt. Man ikke bare føler Esmas kroniske smerte, man lever sig helt ind i den. Især da hendes skrøbelige løgn begynder at krakelere.

Luna Mijovic, som den unge sårbare pige i den vanskelige pubertet, der forsøger at finde et ståsted i dagligdagen og en identitet, er ganske bedårende og yderst troværdig.

Instruktøren Jasmila Zbanic forstår at beskrive det følelsesmæssige kaos, som den voksne kvinde lever under som følge af krigen, og den frustration, den unge teenager føler, der ikke selv har oplevet krigen, men vokser op i et land, der stadig bløder.

Sarajevo - håbets sang (Grbavica) vandt Guldbjørnen på Berlin Festivallen i 2006, og den sætter sine spor i hjertet.

Det er en anderledes krigsskildring, som man ikke lige glemmer med det samme, og hvis man ikke kniber en tåre undervejs, så er man en ualmindelig kold nyser.

Jeg kan på det varmeste anbefale denne lille perle fra et land, der har lidt så meget og har så mange traumer at bearbejde, men dog stadig har håb og drømme.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017