Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Så gode venner var de vist (1974)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Ettore Scola
Medvirkende: Nino Manfredi, Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli, Stefano Satta Flores m.fl.
Varighed: 124 minutter
  Originalsprog: Italiensk
Distributør: Criterion Film
Udgivet: 14. november 2008
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
De tre venner Antonio (Nino Manfredi), Gianni (Vittotio Gassman) og Nicola (Stefano Satta Flores) kæmpede sammen side om side under Anden Verdenskrig mod nazisterne.

Nu er krigen slut, og dagsordenen står på at genopbygge et bedre samfund, og gøre dagen i dag og i morgen bedre end dagen i går og i forgårs. De har hver deres politiske synspunkter, men i bund og grund er de socialdemokrater.

Antonio er sygeplejer, Gianni henslæber sin hverdag med at være juristassistent og Nicola er glødende idealist. Skæbnens veje vil, at Antonio og Gianni mødes i Rom, og de genoptager straks venskabet. Antonio har mødt den smukke Luciana (Stefania Sandrelli), som har stærke skuespillerdrømme. Han er vildt forelsket i hende, men det bliver Nicola også.

I mellemtiden har Nicola gjort sig utilbens under en rødglødende debat i den lokale filmklub om Vittorio De Sicas mesterværk Cykeltyven, og han beslutter sig for at forlade kone og barn. Han tager til Rom og slutter sig straks til de to andre venner.

Desværre forelsker han sig også i Luciana, og spørgsmålet er, om deres ellers så stærke venskab kan holde til jalousi og forsmåenhed ...

Så gode venner var de vist (Ceravamo tanto amati) byder på gode, stærke dialoger og til tider dejligt underspillede scener. Det er mesterinstruktøren Ettore Scola, der står bag, og han har også givet os blandt andre La Famiglia, En ganske særlig dag og Terrassen.

Skuespillerne yder deres karakterer fuld valuta og virker ganske troværdige. Ettore Scola har brugt en del teknikker, der er kendt fra teatret. Især bruger han meget teknikken med lyssætning og spots, og dette kan virke en anelse forvirrende og belastende, især i starten.

Men kan man abstrahere fra dette, bliver man hurtigt suget ind i dette drama fra årene efter Anden Verdenskrig i Italien, hvor mennesker blot forsøger at skabe et liv og en bedre hverdag.

Så gode venner var de vist er en klassiker, der hører med til samlingen af store italienske instruktører. En dejlig film om store følelser, retfærdighed, kærlighed, jalousi og politiske doktriner.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017