Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Rififi - Guld på gaden(1955)
 
 
  Genre: Krimi
Instruktør: Jules Dassin
Medvirkende: Jean Servais, Carl Möhner, Robert Manuel m.fl.
Varighed: 115 minutter
  Originalsprog: Fransk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: April 2007
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Rififi - Guld på gaden (Du Rififi Chez Lez Hommes) er en nærmest klassisk historie om vaneforbryderen Tony (Jean Servais), der efter fem år i fængsel vender tilbage til Paris. Her bliver han overtalt til at tage et sidste job, et juvelkup til 240 millioner.

Kuppet skal foregå sammen med vennen Jo (Carl Möhner), der er en kærlig familiefar, og Mario (Robert Manuel), som er en italiensk plattenslager. For at kunne udføre kuppet mod en juvelerforretning, henter de pengeskabsekspertise fra Italien. Det er den dameglade Cesar, der spilles af instruktøren selv.

Selve kuppet er en oplevelse i sig selv. Med enkle virkemidler omgår banden et for datiden topmoderne alarmsystem. Ikke et ord bliver sagt i den omkring 30 minutter lange sekvens, hvor den intense stemning yderligere fortættes grundet udeladelsen af baggrundsmusik.

Efter det vellykkede kup går alt imidlertid ikke efter planen, og munder bl.a. ud i et kidnapningsdrama. Mere skal der ikke røbes af dette filmiske mesterværk, der har fungeret som inspiration for mangen en instruktør siden. Ikke mindst Quentin Tarantino og Stanley Kubrick.

Rififi - Guld på gaden er en til tider meget barsk film, der da også gjorde at den blev forbudt i flere lande. At den er i sort/hvid er blot med til at understrege stemningens alvor. Ikke underligt, at den er blevet en klassiker i film noir-genren.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017