Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Richard III (1955)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Laurence Olivier
Medvirkende: Laurence Olivier, Cedric Hardwicke, Nicholas Hannen, John Gielgud m.fl.
Varighed: 155 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Criterion Film
Udgivet: 2. marts 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Vi danskere har på en eller anden måde et særligt forhold til den engelske skuespil-forfatter William Shaespeare. Han har jo trods alt begået Hamlet, som har gjort Danmark næsten lige så verdensberømt som Den lille havfrue, Tivoli og Christiania.

Men Shakespeare stod bag mange andre pragtfulde historier. Herunder blandt andet Richard III, der i bund og grund handler om en adelig krøbling, der via svig, bedrag og mord bliver Englands konge, og som med at få vidtrækkende konskvenser for såvel ham selv som England.

I rollen som den manipulerende Richard ses Laurence Olivier, der også har produceret, instrueret og sågar været med til at skrive manuskriptet. Det er en rolle, som har formår at fortolke ganske ypperligt. Desværre kan man måske sætte lidt tvivl ved hans evner som instruktør og manuskriptforfatter,

Hovedparten af filmen er faktisk dræbende langsom, den gode historie til trods. Ganske som Shakespeare oprindelig tiltænkte stykket, er det som at se det på en scene, hvor det meste af handlingen foregår i få og simple kulisser. Først i den sidste del af filmen, hvor kong Richard skal møde sine senere banemænd på slagmarken, bevæger handlingen sig udenfor imitationen af de skrå brædder.

Og hvad der her skal illudere et stort slag med tusinder af krigere på hver side, bliver til scener med få skuespillere i nærkampe med lejlighedsvise glimt af det trøstesløse landskab. Først da filmen når til de berømte ord - "En hest! En hest! Mit kongerige for en hest!" - får man virkelig lov at se kong Richard som det ensomme menneske på de store vidder. Men kun kortvarigt, for han skal jo møde sit endeligt ...

Filmens alder viser sine sjove spor mange steder. Blandt andet er det tydeligt, at mange af skuespillere føler sig mere hjemme på en scene end foran et kamera. Det vidner såvel mimik som stemmeføring tydeligt om. Ligeledes er det også tydeligt, at det ofte er teaterlys, der bliver anvendt, da skyggerne ofte falder direkte unaturligt.

Men gør alt dette filmen ringere? Både ja og nej. Ja, hvis man forventer et udstyrsstykke a la moderne udgaver af Ivanhoe. Men bestemt nej, hvis man vil se og opleve en mesterlig fortolkning af en af Shakespeares store tragedier, hvor hovedrollen spilles af en de bedste fortolkere nogensinde.

Richard III er en klassiker, der bør ses og opleves. Også selv om de over to en halv time visse steder kan virke som en evighed. Filmen er trods alt den tidsmæssige investering værd!
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017