Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
R (2010)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Michael Noer/Tobias Lindholm
Medvirkende: Pilou Asbæk, Dulfi Al-Jabouri, Jacob Gredsted, Roland Møller m.fl.
Varighed: 96 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 9. november 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Rune (Pilou Asbæk) ankommer til Horsens Statsfængsel for afsoning af en voldsdom på to år.

Han bliver indsat på afdeling 4. Vest. Afdelingen med de stærke fanger, der kører helt deres eget løb og mikrosamfund.

Der er et helt stramt hierarki og overholdes de uskrevne regler ikke, er der kontant afregning ved kasse 1. Her findes ingen pardon eller kære mor. "Indordn dig eller betal prisen".

Rune forsøger bare at være sig selv og undgå konflikter. Men det er svært, og det varer heller ikke længe, før han får problemer.

Rune får arbejde i fængslets køkken som kok, og her bliver han venner med Rashid (Dulfi Al-Jabouri), der har et enkelt år tilbage af sin afsoning på afdeling 2. Vest.

Ved et tilfælde finder Rune ud af, hvorledes man nemt og sikkert kan smugle narkotika fra hans afdeling ned til Rashids, og snart er Rune i vælten blandt de hårde fanger.

Rune opnår en bedre celle med en god udsigt. Han bliver inviteret med til "fodbold", der spilles af undulater samt pokeraftner.

Men noget går grueligt galt og Rune ender i voldsomme problemer ...

Fu..., R er brutal, barsk, råt for usødet og ualmindelig realistisk. De to instruktører, Michael Noer og Tobias Lindholm, sætter en helt ny standard i dansk film - og dette er endda deres debut som spillefilmsinstruktører.

R er meget virkelighedstro og dette skyldes, at den eneste "rigtige" skuespiller er Pilou Asbæk (Johan Philip Asbæk). Stort set alle de andre er fra virkelighedens fængselsverden, og det mærkes og ses så tydeligt.

Hold for øvrigt godt øje med Pilou Asbæk. Han er en fabelagtig skuespiller, og jeg glæder mig rigtig meget til at se ham i fremtidige danske film. Han har tidligere medvirket i blandt andet Dig Og Mig (2008), Monsterjægerne (2009) og En Familie (2010) samt haft roller i diverse tv-serier, blandt andet Borgen.

Trods sin forholdsvise unge alder, årgang 1982, udstråler Pilou en karisma, og en dragende styrke og sårbarhed, man bare bliver suget ind af. Men samtlige medvirkende i R er uforglemmelige. I flæng kan nævnes Dulfi Al-Jabouri (Rashid), Roland Møller (Mureren), Jacob Gredsted (Carsten) og Omar Shargawi (Bazhir).

R har opnået stor mediebevågenhed og har allerede vundet flere priser. Blandt andet Best Nordic Film ved den internationale Filmfestival i Göteborg og Danmarks største filmpris, Nordisk Film Prisen.

R er en must see film. Hvis man vel at mærke IKKE er sart, hverken visuelt eller audiovisuelt. Her flyder socialrealismen ned ad de nøgne badeværelsesfliser sammen med blod, tænder og lidt hjernemasse.

Det er råt. Det er barsk. Men hold da op, hvor er det fantastisk, gribende og ikke lige til at lægge fra sig igen.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017