Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Qivitoq - Fjeldgængeren (1956)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Erik Balling
Medvirkende: Niels Platou, Poul Reichardt, Astrid Villaume, Johanne Larsen m.fl.
Varighed: 102 minutter
  Originalsprog: Dansk/grønlandsk (kalaallisut)
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 5. januar 2011
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Eva Nygaard (Astrid Villaume) tager på uventet besøg til Frederiksminde, Grønland, for at overraske sin forlovede, lægen Erik Halsøe (Bjørn Watt Boolsen).

Det bliver også lidt af en overraskelse, for doktor Halsøe har søgt trøst hos sygeplejersken Kirsten (Kirsten Rolffes). Eva bliver dybt såret og ulykkelig. Det eneste hun ønsker, er at komme hjem til Danmark igen - hurtigst muligt.

Men det er ikke lige sådan at komme hjem igen. Kolonibestyreren i Frederiksminde, Marius Mariboe, og især hans hustru synes det er en fremragende ide, at Eva tager med båden til det lille udsted Sermilik for derefter at komme med en båd til Danmark.

Her er Jens Lauritzen (Poul Reichhardt) udstedsbestyrer i det lille fangersamfund, der består af 200 grønlændere. Men sælen er ved at forsvinde fra havet, og det lille samfund må til at omstille sig fra at være fangere til fiskere.

Jens er en hård og bitter mand, som bestemt ikke lægger skjul på, at Eva er en byrde og et yderst uvelkomment kvindfolk. Hun formår da også at smide sig selv væk under en fjeldtur, og i det hele taget er hun i vejen med sit flæberi over sit knuste hjerte.

Men det er ikke kun is, der kan smelte. Det kan forstenede hjerter også.

Qivitoq - Fjeldgængeren, der var den første danske Oscar-nominerede film, udkommer nu endelig langt om længe på dvd. Den er digitalt restaureret, og det er en ren nydelse. Som et ekstra plus er der ydermere tilvalg af tekster på grønlandsk (kalaallisut).

Qivitoq - Fjeldgængeren er en fantastisk historie, optaget på Grønland i sommeren 1956 under forhold, skuespillerne ikke just var vant til. Der er nogle helt fantastiske naturoptagelser, og her kan man med al tydelighed se, hvor små mennesker egentlig er.

Qivitoq - Fjeldgængeren er foruden et banalt kærlighedsdrama også en fortælling om et samfund, der står foran store forandringer. Og ikke mindst en fortælling om såret stolthed, der kan gøre en mand til qivitoq, en fjeldgænger, der drager ud for at dø i ensomhed.

Det er nogle af datidens folkekære skuespillere, der ses i Qivitoq - Fjeldgængeren, blandt andre Poul Reichhardt og Astrid Villaume. Men også de grønlandske skuespillere skal nævnes, især Niels Platou som den stolte storfanger og kommende fisker Pavia og hans mor Cæcilie, bedårende spillet af Johanne Larsen.

Der følger en booklette med, og selvom historien er rimelig forudsigelig, skal lige nævnes, at bookletten indeholder spoilers.

Qivitoq - Fjeldgængeren er en smuk historie fra verdens største ø, hvor der ikke er den store plads til floromvundne falbelader. Men hvor det enkle i livet er det, der betyder noget.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017