Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Professor Bieliks hemmelighed (2015)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Jacek Lusinski
Medvirkende: Andrzej Chyra, Urszula Grabowska, Arkadiusz Jakubik m.fl.
Varighed: 102 minutter
  Originalsprog: Polsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 4. august 2016
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Den 45-årige professor Kacper (Andrzej Chyra) er en dygtig, engageret og populær lærer i Lublin.


Han elsker sit job og sit liv. Men en dag bliver han udsat for et biluheld, og dette bevirker at hans indtil nu uopdagede genetiske fejl, slår ud i lys lue.

Han har Retinitis Pigmentosa, hvilket er degenering af nethinderne. Og dette kan ikke helbredes. Det kan kun gå en vej - til total blindhed. Det er ikke godt, da skolen ikke kan have en blind lærer.

Han må derfor skjule problemet. Tilmed har han lige overtaget 3.b som klasselærer og skal forberede dem til deres afsluttende eksamen.

Den eneste, der kender Kacpers hemmelighed, er hans ven gennem de sidste 18 år, Wictor (Arkadiusz Jakubik). Denne har dog også sit at slås med, især på hjemmefronten.

Han har lige fået job i Warsawa og er derfor kun hjemme i weekenderne. Dette er hans kone Magda ikke tilfreds med. Især ikke når store dele af weekenderne går med at være hos Kacper og hjælpe ham, både praktisk og følelsesmæssigt.

Som tiden går, mister Kacper mere og mere af sit synsfelt. Men med lidt snilde, list, opfindsomhed og en ukuelighed formår han stadig at bibeholde hemmeligheden ...

Professor Bieliks hemmelighed (Carte Blanche) er baseret på en virkelig historie og er en dejlig feel-good film. Historien er godt skruet sammen og man glemmer helt sine egne små genvordigheder og skavanker, når man oplever Kacpers store udfordringer og frustrationer.

Persongalleriet er fint og nuanceret. Men det er især Andrzej Chyra i rollen som Kacper, der brænder igennem. Han er enestående i sin rolle. Han kommer under huden på en. Men også to andre skuespillere er bemærkelsesværdige.

Det er Eliza Rycembel i rollen som den lidt anderledes elev Klara, der har det svært derhjemme og i skolen. Samt en anden elev, Madejski, spillet fremragende af Tomasz Zietek.

Det femte klaptræ gives til disse tre skuespilleres præstationer. For de er ganske eminente og stærke på hver deres måder.

Jeg kan give mine varmeste anbefalinger til Professor Bieliks hemmelighed. Man kan ikke undgå at blive rørt, næsten til tårer. Historien er ganske livsbekræftende og sætter mange problematikker i perspektiv.

Så afsæt gladeligt de 102 minutter til en fantastisk film. Man bliver bestemt ikke skuffet og man får lyst til at se den igen. Og igen.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017