Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 20
Produced by George Martin (2012)
 
 
  Genre: Dokumentar
Instruktør: Francis Hanly
Medvirkende: George Martin, Paul McCartney, Ringo Starr m.fl.
Varighed: 86+52 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Playground Music
Udgivet: 11. september 2012
Anmeldt af: Katja Tinmark
 
 
Da George Martin første gang trådte ind i EMI's London-studie i Abbey Road i 1950, var det ikke med ambitioner om at producere andres musik. Snarere tværtimod. For den musikuddannede George Martin drømte egentlig om at spille klassisk musik.

I studiet arbejdede han da primært også med klassisk musik, folkemusik og komik (blandt andre Peter Sellers). Men i starten af 1960'erne ville George Martin, der nu var leder af studiet, også med på den spirende popmusik-vogn.

Popmusiken skulle vise at blive George Martins gennembrud som producer. Det bragte i starten af 1962 produceren i kontakt med Brian Epstein, manager for et band med fire, næsten ukendte knægte fra Liverpool.

Et senere møde med bandet, der kaldte sig selv The Beatles, var starten på et succesfuldt samarbejde, der skulle ende med at munde ud i en lang række af hits. Samarbejdet var desuden ofte så tæt, at George Martin af mange kaldes for den femte Beatle.

George Martins historie er dog meget andet end samarbejdet med The Beatles. Gennem sin lange karriere, med 30 nummer et hit-singler alene i Storbritannien, har produceren således arbejdet sammen med en lang række af musikere, blandt andre Jeff Beck, John McLaughlin og Kenny Rogers.

George Martin, der blev slået til ridder i 1996, har desuden stået for musikken til adskillige film. Blandt andre James Bond-filmen Live and Let Die, hvor Paul McCartney skrev og sang titelsangen. Derfor kaldes George Martin, ikke uden grund, for en af verdens bedste pladeproducere nogensinde.

Der er nu gode muligheder for få et indblik i denne fantastiske karriere i form af dokumentaren Produced by George Martin. Dvd'en dækker ikke kun tiden med The Beatles, men i lige så høj grad de spændende år før og efter.

Produced by George Martin byder på mange historiske billeder og lydklip, ligesom der er rig mulighed for stifte bekendtskab med mange af datidens musikalske ikoner. Tilmed med interviews med flere af dem, blandt andre Paul McCartney og Ringo Starr.
Det er et nærgående og varmt portræt, der tegnes i Produced by George Martin, blandt andet hjulpet på vej af sønnen og kollegaen Giles Martin. Dokumentaren giver et godt indblik i en stor personlighed, der trods sine meritter, er både beskeden og ydmyg.

Higer man efter mere, når den selve portrættet er fortæret, er der rig lejlighed til yderligere fordybelse i ekstramaterialet på næsten en time. Her er blandt andet endnu flere interviews med hovedpersonen selv. For eksempel om samarbejdet med The Beatles. Og om tilblivelsen af mange af deres ørehængende hits.

Man får også historien om hvordan George Martin i første omgang afviste at samarbejde med The Beatles. Men trods alt gav dem en chance mere, hvis de mødte personligt op i studiet.

Med de mange, ekstra godbidder, når den samlede spilletid op på en ganske pæn sjat over to timer. Og det er tid, der er givet godt ud i selskab med den karismatiske hitmager, der på mange måder har været med til at revolutionere det musikalske verdensbillede.

Det bør nævnes, at udgivelsen stiller dog nogle sproglige krav. Det er således ikke muligt at vælge danske undertekster. Til gengæld kan der vælges mellem undertekster på engelsk, fransk og spansk.

Det sproglige til trods, er Produced by George Martin et rigtig spændende bekendtskab. Ikke blot, hvis man interesserer sig for George Martin eller The Beatles, men også hvis man interesserer sig for musik i det hele taget.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017