Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Paris Blues (1961)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Martin Ritt
Medvirkende: Paul Newman, Sidney Poitier, Louis Armstrong m.fl.
Varighed: 95 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 2. juli 2009
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
De to musikere og venner, Ram (Paul Newman) og Eddie (Sidney Poitier), har bosat sig i Paris. Ram fordi han vil have gang i sin musikalske karriere, Eddie fordi han ville væk fra den voksende racisme i USA. De spiller på den lille ydmyge jazzclub .

En dag møder de to amerikanske veninder, den blonde Lillian (Joanne Woodward) og den mørkglødede Connie (Diahann Carroll) og sød musik opstår.

Pigerne skal kun være i Paris i fjorten dage, men kærlighed kan slå rod på meget kort tid, og det gør den også i deres tilfælde. Desværre kompliceres romantikken af, at kvinder har den kedelige tendens til at udbasunere deres følelser meget hurtigt i et forhold, og dette er hverken Ram eller Eddie parate til.

De står nu foran et stort valg og dilemma. Hvad trækker mest - kærlighed eller karriere?

På coveret til Paris Blues er Louis Armstrong fremhævet som hovednavnet i filmen, og det er lidt vel store ord. Han er med i to scener, så hvis man udelukkende anskaffer sig filmen grundet Satchmos medvirken, kan man blive en kende skuffet.

Men derudover vil jeg da lige sige, at den anden scene, hvor han dukker op, er forrygende. Det er svingende, dynamisk, svedig, gedigen jazz, som kun jazzikonet Armstrong kunne udvise.

Paris Blues er et smukt og intenst kærlighedsdrama om venskab på flere planer og ikke mindst livets svære valg. Den er i sort/hvid og det gør bestemt ikke noget. Det fremhæver nok endnu mere Paris' faldefærdige skønhed og charme.

Selvom Paris Blues er en ældre sag fra 1961, er billede og lyd knivskarpe, og bærer absolut intet præg af at være 48 år gammel.

Selve musikken er fremragende og komponeret af den legendariske Duke Ellington. Men man skal nok elske traditionel jazz, hvis man skal se Paris Blues, men gør man det, bliver man faktisk rigtig glad og ens fødder er svære at holde i ro.

Paris Blues blev da også nomineret til en Oscar for bedste musik, men det blev den nu udødelige West Side Story, der løb med den eftertragtede statuette det år.

Sidney Poitier og Paul Newman giver hinanden et ypperligt med- og modspil, men Diahann Carroll i rollen som Connie må fremhæves. Hun er så bedårende og smuk, at man simpelthen bare kommer til at knuselske hende.

Jeg kan varmt anbefale jazzelskere at sætte Paris Blues i afspilleren, læne sig tilbage med en kold drink og nyde dels god traditionel jazz samt et dejligt kærlighedsdrama.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017