Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 78
Overcoming (2005)
 
 
  Genre: Sport
Instruktør: Tomas Gislason
Medvirkende: Bjarne Riis, Ivan Basso, Carlos Sastre, Jakob Piil og et hav af andre cykelstjerner
Varighed: 107 minutter
  Originalsprog: Engelsk og dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 21. november 2005
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
De fleste cykelinteresserede danskere kender Bjarne Riis og hans bedrifter. Ikke mindst sejren i Tour de France, verdens hårdeste cykelløb, i 1996. Siden har han skabt Danmarks bedste cykelhold, som gennem flere år har kørt sig helt til tops i blandt andet Tour de France.

Filmen handler i høj grad om ambitioner. Om hård træning og smerter. Om mål og drømme samt opfyldelse af samme. At det er tydeligt, at rytterne lider undervejs i deres jagt på den optimale form og deraf følgende resultater, giver filmen autencitet og oprigtighed.

Overcoming formidler på allerbedste vis Bjarne Riis og hans rytteres ambitioner om, at blive verdens bedste cykelhold. Holdet, alle de andre vil måle sig op imod. Holdet, der sætter normen.

Filmen viser med al tydelighed, at man ikke kommer sovende til succes. Her er det kun hårdt arbejde, der tæller. Masser af hårdt arbejde og træning, også når det er surt.

Men filmen viser også, at det er uhyre vigtigt med tætte venskaber i et team, der konstant skal hjælpe hinanden til at nå det ypperste, indenfor rammerne af dagsformen. Den viser, hvor vigtigt det er med sammenhold, ganske som det gælder i alle former for holdsport.

Det er også et realistisk billede af, hvor krævende det er økonomisk, at stable verdens bedste cykelhold på benene, i bogstaveligste form. Det kræver masser af hårdt arbejde, at skaffe de rigtige sponsorer og hive pengene hjem til bl.a. lønninger.

Men også, at der skal fremskaffes det rette material i form af cykler, tøj og ledsagebiler. Og at maden er særdeles vigtig del af helheden. En cykelløber bruger ekstreme mængder energi under et et løb, hvilket tæger på kroppens depoter.

Disse depoter skal derfor konstant fyldes op. Og det kræver god og sund mad. Og masser af det. Pasta og salat er da også vigtige ingrdienser, hvilket Bjarne Riis ikke kun ved fra sin egen karriere, men også fra sit liv med hustruen, den tidligere håndboldstjerne Anne Dorte Tannerup, i Italien.

Man får også et godt indblik i de særlige tiltag, Bjarne Riis benytter for at nå sit mål, det ultimative cykelhold. Ikke mindst brugen af den tidligere jægersoldat B.S. Christiansen, som sørger for teambuilding og personlig coaching på det mentale plan, og en akupunktør, nordmanden Ole Kaare Føli, der sørger for rytternes fysiske velvære.

Det er desuden god og indsigtfuld kig på rytternes livsstil under løb, ikke mindst de krævende etapeløb, som nærmest kræver overmenneskelig styrke at gennemføre. Ligeledes får man et indblik i det broderskab, der er mellem rytterne på tværs af hold og nationaliteter.

Det gælder ikke mindst da Ivan Basso får meddelelse om, at hans mor har kræft, hvorpå han henvender sig til den seksdobbelte Tour de France-vinder for råd og hjælp. Det får han selvfølgelig uden videre og uden nogen for krav om modydelser. Det er ganske herligt, at se denne form for sammenhold, ja, nærmest kærlighed, mellem rytterne, der mere bærer præg af, at være en stor, sammentømret familie end deciderede konkurrenter.

Filmen får også Bjarne Riis til at fremstå som et stort menneske, med et kollosalt overskud til sine ryttere og medarbejdere. Han tager sig tid til at lytte og snakke med dem. Måske er det netop derfor, Bjarne Riis i dag råder over verdens bedste cykelhold.

En dokumentarfilm på 107 minutter giver rigtig gode muligheder for at komme hele vejen rundt om emnet og personerne bag. At der så er ekstramateriale, der går endnu tættere, giver filmen det sidste pift. Sådan måtte alle dokumentarfilm godt laves!

Det her er intet mindre end en enestående dokumtarfilm, der kan ses igen og igen. For der vil for hver gang dukke nye detaljer op i filmen og ekstramaterialet. Jeg glæder mig allerede til at mere fra instruktørens hånd.

Hvis man har bare den mindste smule interesse for cykelsport, kan denne film ikke anbefales nok. Lej den eller, endnu bedre, køb den, så du kan gense den igen og igen.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017