Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Opbrud (2004)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Jacob Grønlykke
Medvirkende: Birthe Neumann, Jens Okking, Sonja Richter m.fl.
Varighed: 80 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 7. november 2005
Anmeldt af: Katja Tinmark
 
 
Legetøjshandler Elias Salomon (Jens Okking) er på den årlige legetøjsmesse i Paris. Han er kørt træt i sit liv og arbejde, og ydermere fylder han 60 år. Han skal naturligvis fejres med sin nærmeste familie, når han senere på aftenen kommer tilbage til Danmark.

Hjemme i Danmark er hans kone gennem 40 år, Ingrid (Birthe Neumann) i fuld sving med at arrangere et surprise party. Hun er lettere neurotisk og fylder sig med piller for at få det sidste lille bitte stykke overskud, hun ifølge lægerne mangler. Det er derfor "børnene" Nina og Philip, der egentlig står for det hele.

Samtidig i Paris tager Elias en beslutning. Han vil ikke hjem. Han vil fejre sig selv med at bo på Paris' dyreste hotel, som han altid har drømt om. Han ringer hjem til Ingrid, som har fået tromlet alle venner og familie sammen til en kæmpe buffet. Da det går op for hende, at Elias ikke kommer hjem, må hun gribe fat i sit passive jeg og tage aktiv handling.

Hun beslutter sig for at køre til Paris for at finde sin mand. I silende regn og proppet med piller begiver hun sig ud på de tyske motorveje - på vej mod byernes by.

Det er en historie om opbrud, sammenbrud, nedbrud og tilgivelse. Der er desværre lidt uklare huller i historien, men det opvejes fint af Birthe Neumanns og Jens Okkings præstationer.

Der er et fint samspil skuespillerne imellem, og selvom historien måske er lidt plat, holder den. I bund og grund handler det om, at vi kun har et liv, og det må vi respektere og acceptere. Og ikke gå og gruble over fortiden.

Det er dejligt at se nogle af de "gamle hoveder" i en dansk film, som efterhånden kun bruger skuespillere som Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og alle de andre efterhånden lidt for sete skuespillere. Derfor er det et skønt gensyn med blandt andre Jens Okking, Ellen Hillingsøe og Sonja Richter.

Opbrud er en stille og tænksom film, der luner i hjertekulen. Og med sønnen Philips ord: "Det er hårdt, når islagkagen smelter i det småborgerlige barndomshjem", vil jeg varmt anbefale denne lille perle af en film.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017