Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 100
Oliver Twist (2005)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Roman Polanski
Medvirkende: Barney Clark, Ben Kingsley, Harry Eden m.fl.
Varighed: 124 minuttter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 17. oktober 2006
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Det er den velkendte og elskede historie om Oliver Twist" af Charles Dickens, Roman Polanski her har taget fat på.

Alle kender vel historien om den stakkels forældreløse dreng, der henslæber en frygtelig tilværelse i et fattighus på landet. Det er hårdt arbejde, streng disciplin og næsten ingen mad, og hver dag er er kampen om at overleve de barske vilkår.

Oliver bliver sendt ud på dagarbejde hos forskellige, blandt andet byens bedemand, men det går slet ikke, og snart er han tilbage i fattighuset.

En dag får han nok, og stikker af. Han kommer til London, hvor han hurtigt bliver en del af den berygtede tyv og taskenspiller Fagins drengetyvebande.

Hvis man ikke kender denne klassiker, så er det altså på tide. Roman Polanskis udgave af Oliver Twist bringer såmænd ikke så meget nyt under solen. Det er derimod de fantastiske optagelser, som der virkelig er blevet kælet for og skuespillerne, der bærer hele filmen op til de fem klaptræer.

At vælge karakterskuespilleren Ben Kingsley i rollen som Fagin er genialt. Han fremstiller ikke Fagin som speciel ond eller djævelsk, som man har set i tidligere udgivelser. Tværtimod giver han rollen som Fagin et nærmest poetisk og smukt skær.

Oliver Twist spilles af Barney Clark, og dette gør han til topkarakter. Han er tilpas vemodig, kæk og uskyldig, at man tror på ham. Han lister sig ind under huden, og det er nok en knøs, man kommer til at se meget mere til. Forhåbentligt.

Harry Eden, en anden ung knøs, jeg håber at se mere til, spiller rollen som Lunefulde Lurendrejer (Artful Dodger) med så stor overbevisning, at det rasler ned af ryggen på en.

Jeg vil ærlig indrømme, at jeg først blev en kende skuffet. Roman Polanski er så absolut en af mine topfavoritter blandt instruktører, så jeg havde skruet forventningerne helt i vejret. Men han holder sig strengt til Dickens skrevne ord, og han gør det med respekt.

Det skal der ikke pilles ved, så da jeg kom ud over skuffelsen og indså, at Roman Polanski og skuespillerne rent faktisk har behandlet den udødelige klassikere nænsomt og med dyb respekt, måtte jeg give mig og give fem klaptræer.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017