Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Offeret (1986)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Andrei Tarkovskij
Medvirkende: Erland Josephson, Tommy Kjellquist, Susan Fleetwood m.fl.
Varighed: 143 minutter
  Originalsprog: Svensk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 14. oktober 2008
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Journalisten Alexander (Erland Josephson) har fødselsdag, og under middagssammenkomsten udbryder der krig stormagterne imellem.

Gæsterne reagerer hver især forskelligt, lige fra hysterisk anfald til sammenbidt forstening. Alexander bønfalder Gud, at hvis han vil lade alt være som dagen i går eller i forgårs, vil Alexander ofre alt. Han vil opgive sit liv, sin stemme, sine ord, ja alt.

Under dybsindige samtaler med den lokale postmand, Otto (Allan Edwall), der både er filosof og historiker, får Alexander at vide, at hvis han besøger heksen Maria og går i seng med hende, vil han kunne redde verdenen og ikke mindst sin elskede lille søn.

Det er meget svært at beskrive handlingen i Offeret, da det hovedsageligt er enkeltstående scener, der flettes løseligt sammen.

Offeret blev Andrei Tarkovskijs sidste film og er filmet i eksil i Sverige. Det er et mageløst filmisk væk, som trods sin længde, formår at fascinere, undre og tryllebinde.

Det kræver fuld koncentration i samtlige 143 minutter og er nok ikke lige en film, man sætter på, hvis man blot vil hygge sig. Den kræver, at man udelukker alt og alle, så man kan blive suget ind i dette visuelle smukke og dog så truende univers.

Det er de langsomme kameraindstillinger, den fantastiske lyssætning og utrolig mimik, der gør Offeretfascinerende. Det er kontrast på kontrast, og selv et uskyldigt træ virker faretruende.

Offeret kan virke meget teatralsk og stilistisk, men hver en scene, hvert et ord og hver bevægelse er nøje gennemtænkt og udført, og får handlingen til at hænge sammen på denne mærkværdige løse måde.

Offeret vandt syv internationale priser, blandt andet fire priser på Cannes Festivalen. Og det til trods, at filmen bestemt ikke er skabt til det brede publikum. Der er absolut intet mainstream over den.

Offeret udkommer på to skiver, hvor den anden indeholder ekstramateriale i form af blandt andet dokumentaren ”Regi Andrei Tarkovskij” på 101 minutter, trailershow og andet godt.

Kan man holde koncentrationen, vil jeg varmt anbefale Offeret. Der venter en fantastisk oplevelse, især af visuel art.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017