Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Norma Rae (1979)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Martin Ritt
Medvirkende: Sally Field, Ron Liebman, Beau Bridges m.fl.
Varighed: 110 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 12. marts 2013
Anmeldt af: Katja Tinmark
 
 
Norma Rae er enlig mor med flere forliste i rygsækken i en lille flække i det sydlige USA. Hun arbejder på den lokale tekstilfabrik.

Ikke kun er lønnen mindre end ringe, men arbejdsforholdene er nærmest miserable. De ansatte bliver ikke behandlet meget bedre end slaver.

Som en af de få, tillader Norma Rae sig at kræve medarbejdergoder. Småting, men selv det bliver hurtigt for meget ledelsen, der giver hende en forfremmelse. Med sit nye job som tilsynsførende, bliver hun hurtigt upopulær blandt sine kollegaer.

Norma Rae indgår samtidig et fornuftsægteskab med Sonny Webster (Beau Bridges). Rent øknomisk kan ægteskabet betale sig for dem begge, men Norma Rae begynder dog hurtigt at elske sin nye mand.

Efter at have talt med fagforeningsmanden Reuben Warshowsky (Ron Liebman), der er kommet fra New York for at forsøge at organisere tekstilfabrikkens medarbejdere, går Norma Rae ind i kampen for at få sine kollegaer med i tekstilarbejdernes fagforening.

Det kræver dog sine ofre for Norma Rae. Ikke kun sætter det for alvor tingene på spidsen på arbejdet og kræver masser af ulønnet, utaknemmeligt ekstraarbejde. Men det går også ud over familien og samværet med sin nye mand.

Undervejs i sine bestræbelser på at få sine kolleager organiseret i en fagforening og dermed hjælpe sig selv til bedre arbejdsforhold, må Norma Rae stå model til en del. Blandt andet at blive arresteret og smidt i fængsel.

Men Norma Rae slipper ud af fængsel og kan til sidst høste frugten af sine anstrengelser.

Norma Rae gjorde sig voldsomt bemærket, da den ramte de store lærreder i 1979. En lang række nomineringer og flere priser fulgte da også i kølvandet på filmen, der er baseret på virkelige begivenheder. I 2011 blev Norma Rae sågar udvalgt til at være en del af den amerikanske kulturarv.

Det filmiske håndværk er absolut nydeligt, med gode billeder og god lyd hele vejen gennem. Det oprindelige biograf-filmformat er i denne udgivelse bevaret. Det resulterer i det såkaldte letterbox-format - med sort sørgerand i top og bund af skærmen.

Norma Rae er til dels en fortælling om fagforeningskamp. Men det gør på ingen måde filmen til en actionfilm. Alligevel synes de knap to timer, filmen varer, at flyve af sted.

Sally Field glimrer i rollen som kvinden, der vokser med opgaven. En rolle, hun da også gave hende sin første Oscar-statuette som bedste, kvindelige skuespillerinde. Rollen var samtidig med til at sætte yderligere skub i skuespillerindens karriere.

Ron Leibman i rollen som fagforeningsmanden Reuben Warshowsky er dog også mere end blot god. Han formår samtidig at yde fremragende med- og modspil til Sally Field.

Jeg kan egentlig kun anbefale Norma Rae. For det er ikke blot en film om retten til at organisere sig. Det er i endnu højere grad fortællingen om retfærdighed, styrke og viljekraft. Og en kvinde, der tør.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017