Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Nell (1994)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Michael Apted
Medvirkende: Jodie Foster, Liam Neeson, Natacha Richardson m.fl.
Varighed: 108 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 19. januar 2011
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Da en gammel eneboer, Miss Kelty, findes død i det enorme bjergområde ved den lille by Robbinsville, North Carolina, ser det ud som om, at der blot er sat et endeligt punktum for et ensomt liv.

Men landsbylægen Jerry (Liam Neeson) opdager meget hurtigt, at Miss Kelty ikke boede alene.

I hytten bor også en "vild" pige. Ubestemmelig af alder og med sit eget sprog. Jerry konsulterer adfærdspsykologen Paula Olsen (Natasha Richardson), der straks øjner en mulighed for at blive professor, hvis hun kan resocialisere dette "vilde" menneske.

Hun får iværksat en tvangsfjernelse af Nell (Jodie Foster), som kvinden hedder, men Jerry får omstødt denne. Han skal inden for tre måneder have etableret kontakt og et fælles sprog med kvinden, så det bedre kan bedømmes om hun er retarderet eller på anden måde psykisk anormal og derfor skal indlægges på et psykiatrisk hospital.

Jerry begynder langsomt at få kontakt med Nell. Det samme gør Paula, og der begynder at tegne sig et helt anderledes billede af Nell og hendes psyke.

Men Nells påtvungne frelsere gør egentlig kun mere skade end gavn. Nell er en kvinde, der altid har levet et simpelt liv med simple glæder og simple sorger, og som har sit eget syn på tilværelsen.

Nell er en ualmindelig smuk og dyster historie om, hvor meget skade vi mennesker kan gøre hinanden ud fra de bedste intentioner. Fordi vi tror, det er det bedste og dermed det eneste fyldestgørende. Men alt kan vendes 180 grader og måske kan bedrevidende mennesker lære noget af de tilsyneladende udstødte og anderledes.

Dette skildrer Nell på bedste vis. Især af de tre hovedrolleindehavere, Jodie Foster, Liam Neeson og Natasha Richardson.

Jodie Foster har altid været en af mine favoritter. Hun er en af de barnestjerner, der har overlevet mediecirkusset og presset.

Hendes store talent kunne man allerede opleve i hendes gennembrud som Iris i Taxi Driver i 1976. Samt den desværre lidt oversete og glemte perle, Pigen for enden af vejen, ligeledes fra 1976.

Instruktøren Michael Apted har stået bag et hav af succesfilm. Blandt andre Gorillaer i Disen (1988), Enough (2002), Mord i Gorky Park (1983), Coal Miner's Daughter (1980) og senest i Narnia - Morgenvandrerens rejse (2010).

Nell er en af de film, jeg aldrig bliver træt af. Det er en fremragende historie, toppræstationer af samtlige skuespillere, smukke optagelser og en tankevækkende pointe.

Jeg kan kun anbefale Nell. Det er en nyklassiker og glimrende skuespilhåndværk.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017