Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Neds (2010)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Peter Mullan
Medvirkende: Conor McCarron, Peter Mullan, Greg Forrest m.fl.
Varighed: 124 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 3. april 2012
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Glasgow i halvfjerdserne. Tiden med Beatles, ungdomsbander, Doc Martens og et håbløst skolevæsen.

Den unge John McGill (Conor McCarron) vokser op i et middelklassehjem. Far (Peter Mullan) er værktøjsmager og mor er deltids sygeplejerske. John er lige startet på Sct. John of the Cross i klasse 1A2. Hvilket ikke er eliteklassen, trods han er yderst velbegavet og stræbsom.

Han lever lidt i skyggen af sin berygtede storebror Benny (Joe Szula), der blev bortvist fra selvsamme skole og nu bare flyder rundt på gader og stræder i evig krig mod andre ungdomsbander.

Som sagt er John begavet og vil op i klasse 1A1. Dette kræver flid og hårdt arbejde, men han er intelligent og talentfuld. Men han begynder at gøre oprør og meget hurtigt er han på en glidebane, der absolut ikke er god.

Bag facaden i det McGillske hjem er der knap så idyllisk. Faderen er et gennemført dumt svin. Moderen er underkuet og underdanig, John og hans lillesøster lider.

Han finder sammen med en bande, Car D, og snart er hele hans verden slagsmål, pjækkeri, oprør og håbløshed ...

Neds - Non Educated Delinquents - er socialrealisme og ikke just en film, man bliver glad eller opløftet af at se. Det er en dyster historie og en tragisk menneskefortælling, som såmænd godt kunne foregå den dag i dag.

Det er en barsk omgang, instruktøren Peter Mullan udsætter sit publikum for. Både fysisk og psykisk. Man begynder at lide med den unge John, som desværre finder den forkerte platform at stå på.

Man begynder også at forstå hans vrede og hans bevæggrunde. Ikke at det gør det mere legalt at være voldelig og rasende. Men man får et lille indblik bag facaden på en såkaldt utilpasset ung mand - og hvilket indblik. Ikke noget synderligt rart syn.

Peter Mullan spinder en ualmindelig smuk krølle på halen med slutningen - nærmest helt poetisk. Det kan måske virke lidt søgt, men er absolut en god helstøbt slutning, som får det hele til at hænge sammen.

Tidsbilledet skildres fint og soundtracket går hånd i hånd med handlingen. Det er et lidt spøjst skolesystem eller rettere klassestystem, der vises i filmen. Klasse 1A1 er de absolut bedste elever og så går det ellers dernedaf i alfabetet. I filmen præsenteres vi også for klasse R - altså helt nede i klassesystemet.

Jo længere nede i alfabetet, jo dårligere og uengagerede elever og lærere, der bare lader stå til i fuldstændig ligegyldighed. Men to gange om året er der udskiftning i klasserne. Her bliver to elever enten opgraderet eller degraderet - alt efter karakterne og lærernes velvillighed.

Det femte klaptræ går ubetinget til det fantastiske persongalleri. Der er især to, der brænder igennem og som kravler ind under huden. Det er Conor McCarron som John McGill og instruktøren Peter Mullan, der spiller rollen som faderen Mr. McGill. En ualmindelig usympatisk rolle, som han spiller til højeste karakter.

Neds er alle 124 minutter værd og er absolut en perle - trods den dystre historie og de triste menneskeskæbner. Men forvent endelig ikke en feel good film, men derimod et socialrealistisk drama med et fantastisk persongalleri og en god historie.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017