Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Ned Kelly (1970)
 
 
  Genre: Western
Instruktør: Tony Richardson
Medvirkende: Mick Jagger, Mark McManus, Diane Craig m.fl.
Varighed: 99 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 1. november 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Ned Kelly er historien om en australsk folkehelt fra det 19. århundrede, der kom på kant med loven og endte med at blive hængt. Inden havde han dog ledt ordensmagten på afveje i årevis. Ned Kelly (Mick Jagger) bliver allerede som teenager fængslet efter at have været på kant med loven. Han vender efter endt straf hjem til sin familie. Han kommer dog hurtigt igen på kant med loven, og da hans mor, uretfærdigt, bliver anklaget for mord, tager Ned affære.

Sammen med sin bror begynder han at sælge hjemmebrændt spritus for at skaffe penge til forsvaret af moderen. Men den lyssky forretning udvikler sig hurtigt til også at omfatte gidseltagninger og væbnede røverier.

Ned er atter på kollisionskurs med loven, eller rettere den engelske kolonimagt, der udgør ledelsen af det endnu unge Australien. Mellem dødbringende konfrontationer med magthaverne begynder tankerne om at skabe en uafhængig og fri republik at trænge sig på, og han får en stor del af befolkningen med på sin side.

Myndighederne udråber Ned som lovløs og sætter en stor pris på hans hovede. Alligevel kan de ikke fange ham, da næsten ingen ønsker at hjælpe dem.

Efter at have været på flugt fra loven i flere år, beslutter Ned at tage et afgørende opgør med magthaverne. Iført hjemmelavede rustninger vil de afspore et tog med betjente og dræbe dem alle.

Men afsporingen af toget bliver afværget og det kommer til et ulige opgør mellem magthaverne og Ned, der bliver taget til fange. Dermed kan filmen slutte med den retssag, der markerer enden på et eventyr og dermed baggrunden for filmens begyndelse, hvor man ser Ned blive hængt i fænglset i Old Melbourne (det oprindelige fængsel danner i øvrigt for disse optagelser).

Ned Kelly er ved gud ingen stor eller specielt mindeværdig film. Meget af skuespillet virker lidt usammenhængende og den tilhørende musik er nærmest irriterende. Men alligevel er filmen på flere måder interessant.

Filmen portrætterer nemlig en vigtig person, nærmest en folkehelt, i den australske historie og det ulmende opgør med kolonimagten, England. Interessant er det også, at det er The Rollling Stones-frontfiguren Mick Jagger, der spiller hovedrollen.

Mick Jagger har faktisk medvirket i en del film gennem årene, blandt andet optræder han som bankansat i The Bank Job. Men Ned Kelly betragtes af mange som den engelske sangers egentlige ilddåb på det hvide lærred.

Ned Kelly skulle i øvrigt have haft endnu en kendis fra musikens verden på rollelisten. Marianne Faithfull, der var kæreste med Jagger, var nemlig udset til at spille rollen som Neds søster, Maggie.

Men Marianne Faithfull tog en overdosis sovepiller kort efter ankomsten til Australien og blev sendt hjem til England igen. Rollen som Maggie Kelly gik derfor dog i stedet til den ukendte australske skuespillerinde Diane Craig.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017